Puig veu una “magnífica notícia” el compromís del nou model de finançament de Montero

El cap del Consell assegura que l’actual onada de la pandèmia “està en fase d’estabilització a la baixa” al nostre territori

El ministre Escrivà, responsable d'Inclusió, i el president Puig, president de la Generalitat
El ministre Escrivá, responsable d'Inclusió, i el president Puig, president de la Generalitat / Ana Escobar (Efe)

“Una magnífica notícia per a la Comunitat Valenciana”: així de contundent es mostrava el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de l’anunci de la ministra Montero, titular d’Hisenda que presentarà al novembre una nova proposta del model de finançament autonòmic i que aquest es basarà en el criteri de la població ajustada. 

Per a Puig, l’anunci de la responsable d’Hisenda va en la línia que reivindicava la Generalitat i creu que el factor “fonamental” en què han de basar-se les transferències de l’Estat a les autonomies ha de ser el de la població, “però el de la població ajustada perquè hi ha uns altres criteris (com l’estructura de la població, la població dispersa, etc.) que s'ha de combinar”. 

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social s’ha reunit aquest dijous a València amb el president Puig i diversos consellers per a avançar en el procés de una finestreta única per a sol·licitar l’ingrés mínim vital, que aporta el Ministeri, i la renda valenciana d’inclusió, que gestiona la Conselleria. La primera ajuda ja la tenen vora 100.000 valencians, mentre que 70.000 ja reben la renda valenciana d’inclusió. 

D’altra banda, i respecte als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), Puig ha assenyalat que queden només 24.000 treballadors afectats pels ERTO al nostre territori, el 7% del total nacional com ha apuntat Escrivà, i vora 23.000 autònoms amb protecció. Tot i això, i segons ha destacat, “la Comunitat Valenciana ha superat el nivell d’ocupació d’abans de la pandèmia”. 

En aquest sentit, el ministre de la Seguretat Social apuntava que en la Comunitat Valenciana “s’ha recuperat més l’ocupació que en el conjunt d’Espanya” i apuntava que el mercat laboral valencià havia manifestat “un dinamisme singular en els últims mesos”, una evolució molt diferent a la que va manifestar en la crisis del 2008, on la recuperació va costar més que al conjunt d’Espanya, “perquè el model productiu estava arrelat a la rajola i va ser difícil remuntar”. 

Més joves vacunats que la mitjana espanyola

En l'àmbit sanitari, el cap del Consell ha assegurat que la pandèmia “està en fase d’estabilització a la baixa” al nostre territori i que “hi ha menys hospitalitzats”, la qual cosa no ha de fer a la ciutadania relaxar les mesures preventives, segons ha advertit. Puig confia en la vacuna para impulsar l’eixida de la crisi i, en referència a l’avanç de la vacunació massiva dels més joves, ha apuntat que la dels joves d’entre 20 i 29 anys està per damunt de la mitjana nacional.

També et pot interessar

stats