L'Olleria celebra que la Unesco els reconeix l'ofici de bufar vidre

Confien que el títol de patrimoni immaterial de la humanitat servisca per a preservar un patrimoni històric i cultural, que esperen que puga ser també una flama de futur

Sara Sorribes treballa el vidre al seu taller / À Punt NTC

Sara i José són la tercera i quarta generació de la família Sorribes, una família d’artesans del vidre de València amb més d’un segle d’història a l'esquena en aquest art. En la mateixa setmana en què la Unesco ha anunciat el reconeixement d’aquest ofici com a patrimoni immaterial de la humanitat, reivindiquen el seu treball perquè no es perda.

“Cada dia és una cosa nova, impossible avorrir-te. Coneixes gent i crees productes per a ells, els dones forma i vida”. Així s’expressa Sara Sorribes, que continua transmetent la passió pel seu treball. Un ofici que té la continuïtat assegurada en mans del seu fill José: “Ho he viscut des de xicotet, primer amb el meu avi, fent ànecs o cignes, i després ja amb ma mare”.

Aquests dies treballen en la comanda d'un centenar de copes amb un disseny únic. Confien que el reconeixement de la Unesco siga un impuls per a la formació i perquè sorgisquen noves vocacions. “Farà que la gent es vulga formar i que es done a conéixer la tècnica, perquè a voltes no saben ni que existim”, conta Sara.

A l'Olleria reivindiquen ser el bressol de la tècnica del bufament del vidre, que només perdura al museu del poble. Victorino Cervantes, president de l’Associació d’Artesans de l’Olleria, assegura que són “l’ànima del vidre”. “Esperem que la cosa s’anime i puguem ensenyar la gent jove perquè açò no pare”, desitja. I preservar així un patrimoni històric i cultural, que confien que puga ser també una flama de futur.

També et pot interessar

stats