Olivas nega comissions pel Pla Eòlic però diu que cobrà mig milió de Cotino per un servei d'intermediació
L'exdiputada del PP Elvira Suanzes s’acull al dret a no declarar i confia que el cas acabe prompte.
L’expresident de la Generalitat José Luis Olivas, del PP, s'ha desvinculat aquest dilluns de totes les persones investigades en el cas Erial i ha defés la seua innocència abans d'entrar en el jutjat que instrueix la causa, on estava citat a declarar. La jutgessa investiga l'exministre de Treball amb el PP i també expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana per suposada prevaricació, malversació i blanqueig de capitals. Està acusat de cobrar comissions il·legals obtingudes de les adjudicacions de parcs eòlics i llicències de les ITV.
Tot apuntava que Olivas s'acolliria al dret a no declarar per estar investigat en la causa, però finalment l'expresident valencià ha decidit respondre les preguntes de la magistrada en una compareixença que ha durat unes dues hores. Com ja va fer quan es va alçar el secret de part del sumari del cas Erial el febrer de 2019, ha negat haver participat en les decisions d'adjudicació del Pla Eòlic a Sedesa, propietat de Vicente Cotino. Li ha dit a la jutgessa que els 500.000 euros que va cobrar d'aquesta empresa el 2008 no van ser una comissió per haver-li adjudicat el pla, sinó un pagament realitzat a canvi d'actuar com a intermediari en una operació de venda. Les afirmacions que ha fet l'exmandatari als mitjans de comunicació abans d'entrar al tribunal, "Jo soc jo", donen alguns indicis de quina és l'estratègia i apunten que ell mateix s'està preparant la pròpia defensa en el cas Erial.
També estava citada a declarar aquest dilluns l'exdiputada del PP Elvira Suanzes, que hi ha estat només deu minuts, perquè s’ha acollit al dret a no declarar per estar investigada en la causa. A l’eixida ha dit que espera que el cas acabe prompte i ha defés que és innocent.
A més d’Olivas i Suanzes, havien de comparéixer diversos empresaris. Tots han declarat en qualitat d’investigats en el cas davant de la titular del jutjat número 8 de València, que instrueix presumptes suborns a canvi d'adjudicacions de les ITV i el pla eòlic valencià.
També han oferit la seua versió davant la jutgessa Francisco Pérez López, representant d’una gasolinera a qui es vincula amb la compra d'una embarcació que seria finalment de Zaplana; Saturnino Suanzes, advocat i considerat pels investigadors l’encarregat de gestionar els fons ocults a Andorra; i els empresaris Robert Edgar Bataouche i Ángel Salas. També María Paloma Domínguez, dona de Francisco Grau, considerat el dissenyador de la xarxa societària de la qual se servien els suposats implicats en la trama.
Investigats arran d’un informe de la Guàrdia Civil
La jutgessa va acordar citar aquests empresaris després que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, en un dels seus informes, apuntara que Zaplana va ocupar un “pla de jerarquia superior” en la suposada trama corrupta –que va obtindre 11.209.028 euros en comissions il·legals– i va indicar que l’expresident va rebre 2,3 milions d'euros.
El focus del cas Erial està posat sobre les adjudicacions de les ITV de la Comunitat Valenciana el 1997 i sobre el Pla Eòlic autonòmic, aprovat el 2011. Els investigadors creuen que alguns dels empresaris beneficiaris haurien pagat vora deu milions d’euros en concepte de comissions.
Precisament, el blanqueig i repatriació de diners en els últims anys per part d’Eduardo Zaplana hauria sigut la segona peça clau per a activar la recerca del cas Erial, segons fonts de la investigació. En aquest sentit, algunes de les declaracions d’aquest dimarts s'orienten a aclarir el maneig de diners il·lícits.