De la Oliva (TSJCV), a les guàrdies civils: "Mai deixeu que us menyspreen"

La Benemèrita ha celebrat el 35é aniversari de la incorporació de les dones en un acte on les guàrdies civils han destacat l'evolució del cos en tres dècades

Posat de les guàrdies civils assistents a l'acte per a commemorar el 35é aniversari de la incorporació de les dones a la Benemèrita
Guàrdies civils en l'acte per a commemorar el 35é aniversari de la incorporació de les dones a la Benemèrita / Guàrdia Civil

"Mai deixeu que us menyspreen, heu fet el mateix que els vostres companys homes". En aquests termes s'ha pronunciat la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), Pilar de la Oliva, en un parlament dirigit a les dones que formen part de la Guàrdia Civil, durant la celebració del 35é aniversari del seu ingrés en el cos de seguretat.

"Quan porteu l'uniforme o jo porte la toga, som iguals. Ens devem al servei públic i donem el millor", ha assenyalat de la Oliva en la taula rodona que s'ha organitzat amb motiu de l'efemèride en què diverses guàrdies civils han contat les seues experiències. "Pense en com ha canviat això. Cada vegada falta menys perquè vegem una dona general de la Guàrdia Civil", ha explicat Cristina, subtinent de la Unitat Orgànica de Policia Judicial, una de les 104 dones que hi havia a la Benemèrita el 1994, quan va ingressar en l'institut armat.

La conciliació, assignatura pendent

Al seu parer, "la Guàrdia Civil ha fet un canvi impressionant i ha demostrat tindre una gran capacitat d'adaptar-se als nous temps", si bé ha lamentat les dificultats per a compaginar el treball amb la família, que han portat algunes companyes a renunciar.

"He vist companyes del col·lectiu LGTBI que són guàrdies civils i ho viuen amb normalitat. Això abans era impensable en qualsevol sector", ha celebrat Laura Pérez, que ha destacat la presència femenina creixent en les especialitats d'elit.

"Costa canviar les mentalitats. Fa un any que estic i puc dir que els companys s'han adaptat perfectament", ha destacat Silvia, tinent comandant del post principal de Bétera, que té més d'una desena d'homes a les seues ordes. "A vegades sembla que quan eres dona has de demostrar encara més que vals, però hi ha companyes que cada dia s'encarreguen de demostrar que som igual de vàlides", ha explicat.

Una professió tan "vocacional" com "desconeguda"

"Al carrer, amb 25 anys, vestint l'uniforme, sempre t'entropesses amb algú que no respecta l'autoritat. Encara queda gent reticent a veure'ns amb l'uniforme o que no entén que tinguem baixa per embaràs", ha manifestat Marifé, guàrdia civil del Servei Marítim de València. "Vaig tindre una companya que va trencar aigües prestant servei. És una professió clarament vocacional", ha explicat la dona, criada entre guàrdies civils i que té una filla que vol continuar la saga. "Ja li he dit que té molt a estudiar. La societat no coneix bé l'esperit de la Guàrdia Civil, almenys no com es deuria. El caràcter militar també ho fa més difícil d'entrada", ha afegit.

També ha intervingut en la taula redona la fallera major de València, Maria Estela Arlandis, criada en una família de guàrdies civils. "Tinc moltes amigues que encara no coneixen bé a la Guàrdia Civil i és necessari un impuls per a presentar-la. Han de conéixer el que realment és", ha sentenciat.

També et pot interessar

stats