Les oficines Orienta dupliquen el nombre de professionals per a reforçar l'atenció psicològica

Igualtat amplia la cobertura als municipis de més de 50.000 habitants per a oferir una atenció itinerant

Imatge d'un centre Orienta de la Generalitat
Imatge d'un centre Orienta de la Generalitat / GVA

Les oficines Orienta de la Generalitat per a l'assessorament i suport a persones LGTBI, els seus familiars i persones acostades duplicaran el personal destinat a l'atenció psicològica d'aquest col·lectiu, que és el servei que té una "major demanda" entre els que s'ofereixen en aquests espais.

Es tracta d'una de les novetats del nou acord d'acció concertada que ha tret la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i que serà aplicable fins a 2024, amb una plantilla de 31 professionals, enfront dels 19 que tenia fins ara.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat que la posada en marxa d'aquestes oficines, que estan en funcionament des de 2019, respon al que estableix la llei de la Generalitat d'igualtat de les persones LGTBI, en la qual "s'assumia el compromís de garantir un servei públic d'informació, orientació i assessorament, inclòs el psicològic, legal, administratiu i social".

De les 5.486 consultes que s'hi han atés entre gener i setembre d'enguany a les oficines Orienta, 2.291 corresponen al servei d'assessorament psicològic, un fet que el converteix en el servei més demandat, amb el 58,24% de les actuacions que s'han dut a terme a les oficines des de principi d'any.

Així mateix, la xarxa també ha creat grups d'ajuda mútua, gestionada i supervisada per equip de professionals de la psicologia, per a atendre necessitats més específiques com les de les persones trans, les persones LGTBI pertanyents al col·lectiu migrant, familiars de persones LGTBI o adolescents LGTBI.

La vicepresidenta ha anunciat que s'ampliarà la cobertura d'aquestes oficines a les poblacions de més de 50.000 habitants, mitjançant acords amb els ajuntaments responsables per a oferir una atenció itinerant, tant de manera presencial com per mitjans telemàtics i electrònics. El servei d'Orienta també treballarà protocols de coordinació i derivació amb les entitats locals que reben finançament per a programes LGTBI a través dels contractes-programes.

D'altra banda, Oltra ha assenyalat que un altre dels serveis que es posarà en marxa a través del concert social és la creació de L'Espai de la Memòria LGTBI, amb el qual es pretén "promoure i afavorir el coneixement, l'estudi i la investigació sobre la història del col·lectiu LGTBI, mitjançant informació bibliogràfica i documental".

També et pot interessar

stats