S'obri el bo cistella de la compra: tot el que has de saber per a demanar-lo

La Generalitat posa en marxa un web específic amb un sistema de cita prèvia per a poder realitzar el tràmit, presencial o telemàticament

Aparador amb preus d'una fruiteria
Aparador amb preus d'una fruiteria / Eduardo Parra (Europa Press)

El bo cistella de la compra aprovat per la Generalitat per a esmortir l'impacte de la inflació ja està en marxa. Aquest dijous s'ha obert el termini per a sol·licitar la targeta de prepagament amb noranta euros que podran gastar-se en qualsevol establiment alimentari adherit al programa i que estarà destinada a les famílies valencianes que tinguen els nivells d'ingressos més baixos. Sols el primer dia s'han registrat més de 20.000 peticions en el sistema, segons ha avançat el president, Ximo Puig.

Amb aquesta mesura social, el govern del Botànic pretén contrarestar l'espiral inflacionista històrica en què s'ha instal·lat l'alimentació, ara un 16,5% més cara de mitjana que fa just un any, en les butxaques de la població més vulnerable. Responem els principals dubtes sobre el xec de consum autonòmic i et contem qui, com i quan s'hi pot inscriure.

Tot el que necessites saber sobre el bo cistella de la compra
Tot el que necessites saber sobre el bo cistella de la compra / Paula García

Puc demanar el bo consum?

Els requisits per a poder accedir al bo cistella de la compra són, primer, residir a la Comunitat Valenciana. Segon, pertànyer a una unitat de convivència amb ingressos per davall de 21.000 euros anuals segons la renda del 2021. I, en tercer lloc, haver treballat durant 2022 per a un mateix o per compte alié o, en cas contrari, haver rebut una prestació per atur o subsidi semblant. La Generalitat calcula que la iniciativa, que té un pressupost de 48,4 milions d'euros, arribarà a més de 500.000 famílies del territori.

Queden excloses de l’ajuda les persones que perceben pensions públiques abonades pel règim general o els règims especials de la Seguretat Social o pel règim de classes passives de l'Estat. A efectes d’aquesta ajuda es consideren pensions públiques: La pensió d'incapacitat permanent, en els seus graus de total, absoluta i gran invalidesa; la pensió de jubilació; la pensió de viduïtat; la pensió d'orfandat; la pensió en favor de familiars; les pensions de l'extingida Assegurança Obligatòria de Vellesa i Invalidesa; es pensions del règim de classes passives de l'Estat; les pensions no contributives d'invalidesa i jubilació; i qualsevol altra pensió de naturalesa anàloga a les anteriors pagada per organismes, entitats i empreses inclosos en el Registre de Prestacions Socials Públiques. No es consideren pensions públiques l'ingrés mínim vital ni la renda valenciana d'inclusió, dues ajudes que són compatibles amb el bo consum.

Quan he de sol·licitar-lo?

El període de sol·licitud del bo valencià de consum comença oficialment aquest dijous, 20 d'abril, i estarà actiu fins al 15 de juliol. La Generalitat ha habilitat un portal web específic per a inscriure's en el programa i tramitar-ne la petició.

Com és el procediment?

Hi ha dues possibilitats per a formalitzar la sol·licitud: presencial en qualsevol oficina de correus, o telemàticament a través d'Internet. En els dos casos cal demanar abans cita prèvia per a poder dur a terme el tràmit. És el mateix procediment que el que s'ha gastat, per exemple, en el popular bo viatge. Veiem en detall cada cas.

A) Presencial

Instruccions per a la tramitació presencial del bo cistella
Instruccions per a la tramitació presencial del bo cistella / Captura del web bonocesta.gva.es
  1. Demanar cita a través de l'accés directe del web, que ens enllaça al formulari que hem d'omplir. Ací no cal firma electrònica, el sistema simplement ens assigna un torn, amb dia i hora, en què haurem d'anar a fer el tràmit a l'oficina de correus més propera.
  2. Fer la sol·licitud en Correus. Haurem d'acudir físicament a l'oficina de Correus en la franja temporal assignada en la cita prèvia. Documents que cal portar amb nosaltres per a presentar: justificant de la cita prèvia, document d'identitat DNI/NIE, document d'autoritzacions de la unitat de convivència omplit i signat pels integrants del nucli de convivència (disponible per a descarregar en el web) i document de representació omplit i signat pel sol·licitant (disponible per a descarregar en el web).

La sol·licitud per a obtindre el bo cistella també podrà dur-se a terme a través d'associacions de consumidors, ONG i ajuntaments per a facilitar l'accés a l'ajuda de les persones amb més dificultats.

B) En línia

Instruccions per a la tramitació telemàtica del bo cistella
Instruccions per a la tramitació telemàtica del bo cistella / Captura del web bonocesta.gva.es
  1. Demanar cita a través de l'accés directe del web, que ens enllaça al formulari que hem d'omplir. Ací no cal firma electrònica, el sistema simplement ens assigna un torn, amb dia i hora, en què haurem de tornar a connectar-nos per a completar telemàticament la segona fase del tràmit.
  2. Realització de la sol·licitud a través d'internet. Quan arriba la franja temporal assignada en la cita prèvia, entrem de nou en el lloc web del bo cistella i omplim els formularis pertinents per a finalitzar la inscripció al programa. Haurem de tindre certificat electrònic per a poder signar-la. En cas de no disposar-ne, la Generalitat ofereix la possibilitat de registrar la petició amb ajuda d'un representant.

Com i quan sabré si m'han donat l'ajuda?

Una vegada resoltes totes les sol·licituds, la Generalitat es posarà en contacte a través d'un missatge de text al mòbil o un correu electrònic amb les persones a qui s'haja concedit el bo. A partir d'aquest moment és quan rebrà la targeta, que prèviament haurem triat si volem en format virtual o físic.

En el primer cas, arribarà al beneficiari per correu electrònic una targeta digital per a usar en el dispositiu mòbil i en el missatge se li indicarà com activar-la. En el segon, la Generalitat l'enviarà per correu postal i la carta tindrà les instruccions per a posar la targeta en marxa.

Fins a quan puc usar el bo?

La mesura no és permanent, té data de caducitat. Així, els noranta euros del bo cistella hauran de gastar-se en els quatre mesos següents d'haver-lo rebut. La Generalitat precisa que el rellotge comença a córrer des de la data d'emissió.

On el puc gastar?

Una vegada rebem i activem la targeta de prepagament carregada amb un saldo de noranta euros, podrem gastar-la en qualsevol establiment alimentari que l'accepte com a mitjà de pagament. Les empreses participants en aquesta iniciativa són: Alcampo, Carrefour, Consum, Dia, Dialprix, El Corte Inglés, Hiperber, Lidl, Masymas, Mercadona, Spar i el xicotet comerç representat per Confecomerç i La Unió Gremial.

Cal firmar una declaració jurada de responsabilitat en què ens comprometem a comprar només aliments de primera necessitat.

I què passa si ja estic rebent altres ajudes?

El bo cistella és compatible amb altres subvencions públiques com l'ingrés mínim vital, la renda valenciana d'inclusió o el xec estatal de 200 euros que va posar en marxa el govern espanyol a principis d'any per a famílies amb rendes inferiors a 27.000 euros i que està vigent fins al 31 de març del 2023.

També et pot interessar

stats