Nova retallada d’aigua per als regants: restriccions del 15% per als del Túria

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer i els llauradors acorden implantar la màxima reducció prevista en el pla de sequera perquè quede més aigua per a l’abastiment urbà

El Túria, al seu pas per Gestalgar, en una imatge d'arxiu
El Túria, al seu pas per Xestalgar, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Els regants que s’abasteixen de les aigües que arrossega el Túria, vora 20.000, s’enfronten a una retallada d’aigua del 15%, la màxima que contempla el pla especial de sequera en cas que un sistema, com el del Túria, entre en situació de prealerta per l'escassesa d'aigua. La iniciativa l’han acordada els llauradors afectats —els que s’abasteixen aigües avall del pantà de Benaixeve— amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) l’endemà que el sistema d’este riu entrara en una situació hídrica i començaren els avisos per sequera.

Amb la mesura, es pretén deixar més aigua disponible per a l’abastiment urbà que, per ara, no es veurà afectat per les retallades d'aigua, com ha remarcat el president de l’ens hidrogràfic, Miguel Polo. Els llauradors afectats han encaixat amb resignació la reducció de recursos hídrics per als cultius, que s’estableix en plena temporada estival quan més aigua fa falta per al reg. Per a ells, la retallada del 15% en l’aigua per als camps suposarà allargar la freqüència dels regs.

“Ens solidaritzem amb la situació, volem aportar el nostre granet d’arena”, admetia en una roda de premsa José Alfonso Soria, president del Sindicat de regulació del riu Túria, que integra regants amb terres des de l’embassament de Benaixeve fins a la ciutat de València.

La retallada del 15% en l’aigua del reg es manté de manera indefinida —almenys, fins que les reserves hídriques milloren—, encara que a curt termini no sembla que vaja a donar-se esta situació. El president de la CHX assenyalava que les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia, l’Aemet, no apunten a pluges de tardor que puguen revertir esta situació. Per això, cal implantar mesures quan un sistema entra en situació de prealerta amb la finalitat de reservar aigua no només per a l’abastiment de les poblacions, sinó també per a la pròxima campanya agrícola.

A pesar de la tolerància amb les noves restriccions del reg, el president dels regants del Túria ha aprofitat la roda de premsa posterior a la comissió d’explotació d’este sistema per a reclamar al govern espanyol que faça “el més prompte possible” les obres i les infraestructures necessàries per a reutilitzar les aigües de la depuradora de Pinedo per a regar els camps del Túria.

La comissió de desembassament del Túria en la reunió que ha mantingut este dimarts
La comissió de desembassament del Túria en la reunió que ha mantingut este dimarts / CHX

De fet, la directora general d’Aigua i Desenvolupament Rural, Sabina Goretti, apuntava en Les notícies del matí poques hores abans de la roda de premsa de la confederació a la predisposició de la Generalitat a derivar aigua reutilitzada per al regadiu.

José Alfonso Soria també instava la CHX a revisar tots els pous de sequera ja perforats perquè estiguen a l’abast dels llauradors si arriba un moment en què continuen baixant els recursos hídrics i cal recórrer a ells per a obtindre noves aportacions d’aigua. Per últim, Soria tancava el capítol de reivindicacions reclamant la modernització del sistema de regadiu amb la intenció d’estalviar la màxima quantitat d’aigua possible. “Els regants intentem portar la sequera, com hem fet altres anys, cal fomentar l'estalvi més gran d’aigua possible”, afirmava.

Augmenta l'aportació del Xúquer

D’altra banda, en la comissió de desembassament que este dimarts ha reunit en la mateixa taula els representants de la CHJ i dels regants també s’ha acordat reduir el percentatge d’aigua que abasteix la ciutat de València que ve del Túria, que passarà de 25% com era fins ara, al 20%. El 5% de diferència l’aportarà el Xúquer, que passa d’aportar el 75% al 80%, segons ha detallat el president de la CHX, Miguel Polo, qui també ha comparegut amb el representant dels regants del Túria.

Tot i les mesures implantades en les explotacions regades per este riu, la situació d’este sistema no és de les més greus del nostre territori. Cal recordar que altres zones de la Comunitat Valenciana —com ara els sistemes del Palància-les Valls, el de Sènia-Maestrat i el de la Marina— estan des de fa setmanes en situació d’emergència amb les conseqüents restriccions en l'aigua de reg.

Els regants de la zona hidrogràfica Millars-la Plana de Castelló, així com els del Serpis i el Vinalopó-l’Alacantí, també s’enfronten a les restriccions que implica estar en situació d’alerta. 

També et pot interessar

stats