Nova manifestació a València per a demanar la dimissió de Mazón un mes després de la DANA

En la primera mobilització del 9 de novembre, 130.000 persones van exigir responsabilitats polítiques als carrers de la capital valenciana

Manifestació del passat 9 de novembre
Manifestació del passat 9 de novembre / EFE

València torna a eixir als carrers este dissabte 30 de novembre, un mes després de la DANA per a demanar la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la gestió de l’emergència. La del 29 d’octubre és la gota freda més mortífera mai viscuda a la nostra terra, amb un balanç provisional de 222 morts, 4 persones desaparegudes i uns danys estimats de 25.000 milions d'euros.

La manifestació, la tercera que es fa en un mes a la capital valenciana per a protestar per la gestió de la DANA, començarà a les 18:00 hores a la plaça de l'Ajuntament i acabarà el seu recorregut, finalment, a la plaça de la Mare de Déu. Amb tot i això, la intenció inicial era que ho fera a la plaça de Manises, als peus del Palau de la Generalitat.

Els convocants —una cinquantena d'entitats cíviques, socials i sindicals— han criticat que "no deixen" acabar la protesta a la plaça de Manises per a evitar que "es repetisquen els danys a l'edifici històric de la Generalitat que es van produir durant la manifestació del 9 de novembre". Aleshores, alguns manifestants van realitzar pintades i van tacar de fang les parets de l'edifici del Palau i van col·locar botes i peces de roba tacades de fang dels municipis afectats.

Fonts de la subdelegació del govern a València han detallat que existeixen tres informes negatius per a no acabar el recorregut a la plaça de Manises. Un d'ells és de la Policia Local, en coincidir amb un altre acte; i els altres dos, de la Policia Nacional i la Policia Adscrita, són per motius de seguretat.

Porta del Palau de la Generalitat, després de la manifestació del 9 de novembre
Porta del Palau de la Generalitat, després de la manifestació del 9 de novembre / À Punt NTC

"Nosaltres volem posar damunt de la taula que esta desgràcia era evitable", expressava una de les coportaveus de les entitats convocants, Ana Mar Bueno Cardona, en la roda de premsa sobre la manifestació. "Demostra una vegada més que s'està posant l'economia, el capital i la negació del canvi climàtic per damunt de la vida de les persones", afegia.

"La mobilització del 30 és l'única eina que tenim per a fer veure a Mazón que no és el nostre president, que no ens representa i que este no és el govern de la reconstrucció, sinó el govern de la destrucció", denunciava, per la seua banda, Anna Oliver, una altra de les coportaveus de les entitats convocants.

Este divendres 29 de novembre, quan es complia un mes exacte de la barrancada, es van fer concentracions a les places de diversos municipis valencians. A més, a les 20:11 hores, hora exacta en què es va rebre l'avís als mòbils per part de la Generalitat el dia de la barrancada, els assistents van realitzar un minut d'alarma seguit d'un minut de silenci per a recordar les víctimes i denunciar les negligències institucionals.

Tercera manifestació en un mes per a demanar la dimissió de Mazón

La d'este dissabte es convertirà en la tercera gran protesta que es fa a València per a denunciar la gestió de la DANA. El passat 9 de novembre, 130.000 persones van eixir als carrers de la ciutat per a exigir la "dimissió immediata" de Mazón i el seu Consell per "no haver sabut gestionar" la catàstrofe de la DANA.

Dos setmanes després, el passat 23 de novembre, milers de persones —5.000 segons la delegació del govern espanyol—, convocades pels sindicats majoritaris i les famílies van manifestar-se per a mostrar el seu rebuig a la “nefasta gestió dels efectes de la DANA” i demanar la dimissió del conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i el president de la Generalitat.

També et pot interessar

stats