Només vint municipis són responsables de més del 50% de les emissions de CO₂ a la Comunitat Valenciana

Les ciutats amb més població, les zones d'implantació de la indústria petroquímica i del taulell i les localitats turístiques formen aquesta llista

Presentació de l'informe de la GVA sobre emissions de gas d'efecte d'hivernacle a la Comunitat Valenciana

Els gasos d'efecte d'hivernacle, un dels factors responsables del canvi climàtic, estan al límit a la Comunitat Valenciana, malgrat els esforços que durant anys s'han fet per a reduir-los. Ho diuen les dades que ha presentat aquest dimarts la Conselleria de Transició Ecològica i que mostren que sols vint municipis de la Comunitat Valenciana són responsables de l'emissió del 50% del CO2 que es genera cada any.

Quantitat d'emissions de CO2, quantitat d'absorció de Co2, i balanç net
Quantitat d'emissions de CO2, quantitat d'absorció de Co2, i balanç net / Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

Aquesta llista d'emissors de gasos d'efecte d'hivernacle està formada pels municipis més poblats, per municipis amb una elevada activitat petroquímica i de la indústria del taulell i per municipis turístics. València, Castelló de la Plana, Alacant, Elx, Paterna i Sagunt són, per orde, les principals emissores. En la llista també apareixen Almassora i Onda, dues de les localitats amb indústria ceràmica. També hi consten Gandia, Torrevella i Benidorm, on el turisme té un pes destacat.

Per contra, un total de 23 municipis, tots de l'interior de la Comunitat Valenciana, són els responsables d'absorbir més d'un terç del diòxid de carboni. Morella, Aiora, Requena, Venta del Moro i Xelva encapçalen aquesta llista.

D'altra banda, alguns dels principals municipis emissors tenen poca capacitat d'absorbir CO2. Així, per exemple, aquesta dada a Benidorm és del 4 %; a Dénia, del 2 %; a Gandia, de l'1,44%; a Oriola, del 9% i a Torrevella, del 0,4%.

La refineria de BP al Grau de Castelló és el punt que més gasos d'efecte d'hivernacle emet de tota la Comunitat Valenciana. Però són els vehicles privats els causants de la major part d'emissions. 29,3 milions de tones de diòxid de carboni embruten el cel valencià, segons un estudi de la Universitat Politècnica.

Els vehicles, el principal contaminant

Segons l'estudi, la Comunitat Valenciana emet cada any 29,3 milions de tones de diòxid de carboni. I és principalment per culpa dels cotxes. El 18,4% de les emissions venen dels vehicles privats i vora el 8%, de la despesa elèctrica de la indústria. Després trobem les emissions causades per l'electricitat que utilitzem a casa i, a continuació, el CO2 dels camions.

Les emissions de CO2 es concentren on més transport i indústria hi ha: a les ciutats més grans i als cinturons industrials. 

La refineria de BP al Grau de Castelló és el punt que més gasos d'efecte d'hivernacle emet de tota la Comunitat Valenciana

Tot i que la província de València és la que més CO₂ genera, la de Castelló és la que més en concentra. De fet, a la seua capital s'ubica el punt de la Comunitat Valenciana que més tones de CO₂ emet a l'atmosfera: la indústria petroquímica del polígon del Serrallo, al Grau de Castelló. La indústria del taulell també col·labora a incrementar de manera significativa aquesta aportació de gasos d'efecte d'hivernacle.

En conseqüència, a la província només tres municipis –Castelló de la Plana, Almassora i Vila-real– concentren més del 50% de les emissions. Tanta és la quantitat de gas que emeten, que a cada habitant de la província li pertoca, de mitjana, una tona més de CO₂ que als d'Alacant. Això fins i tot descomptant la massa forestal, també més abundant al nord, que absorbeix els gasos d'efecte d'hivernacle.

L'activitat industrial és la responsable que el nord siga l'única zona on els valors d'emissions de CO₂ del refinatge de petroli freguen els generats pel principal contaminant, els automòbils.

També et pot interessar

stats