Només un 20% de les agressions LGTBI es denuncien

Són dades del primer informe anual de l’Observatori contra l'LGTBfòbia, que subratlla la importància de fer visibles tots els casos.

Bandera LGTBI
Bandera LGTBI

Segons l’Observatori contra l'LGTBfòbia, només un 20% de les agressions o insults de què són objecte les persones per la seua orientació sexual o per l'expressió de gènere es denuncien. 

Són dades del primer Informe Anual de l’Observatori contra l'LGTBfòbia presentat aquest divendres. L’informe ha analitzat els 54 delictes contra el col·lectiu LGTBI que han sigut recollits pels mitjans de comunicació durant el 2017.

El director de l’Observatori, Francisco Ramírez, ha demanat a la comunitat LGTBI més consciència sobre la necessitat de visibilitzar les denúncies per delictes d’odi a fi de poder parar les agressions amb la col·laboració de les administracions i les forces i cossos de seguretat.

Segons aquest informe, 15 dels casos es van registrar a Madrid; 10, a València; 9, a Catalunya i 8, a Andalusia, mentre que els mitjans no es van fer ressò de cap agressió o insult a Canàries, les Illes Balears o Cantàbria. 6 d'aquests casos es van produir a Internet.

La major part dels incidents, és a dir, 19, es van produir al carrer; 12, en llocs d'oci i 4, en domicilis particulars, dels quals, un  46% van ser agressions físiques i un  25%  agressions verbals.

Homofòbia i transfòbia

En un  57% dels casos estudiats, és a dir, en 34 incidents, l'homofòbia va ser el motiu de l'agressió; mentre que la  transfòbia va ser la causa en 11, el que significa un 20% dels casos.

Per a Ramírez és molt preocupant el fet que, en un 29% dels casos, les agressions foren perpetrades per menors de 30 anys, i ha dit que cal fer alguna cosa amb l’educació perquè això no passe. També ha lamentat que només un 71% d’aquestes agressions i insults foren denunciats, i ha ressaltat que 2 dels casos no van ser atesos per la policia. 

Pel que fa a les víctimes, el 55% tenien més de 30 anys, i només el 22% eren menors de 30. A més, la major part de les agressions anaven adreçades a homes gais, mentre que el col·lectiu de lesbianes va ser víctima només d'un 4% de les agressions reflectides als mitjans al 2017.

El col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals LAMBDA de València, corrobora que, efectivament, costa molt denunciar per qüestions de visibilitat i també per la falta de suport que es pot arribar a tindre per part dels cossos de seguretat de l’Estat. Com a solució, proposen, a banda de conscienciar la població de la importància de denunciar qualsevol tipus de delicte d’odi, una bona formació i una major sensibilització per tota la temática LGTBI en els cossos de seguretat de l’Estat.

També et pot interessar

stats