Només el 36% de les empreses té en compte el gènere en el disseny dels llocs de treball
L'Institut de Biomecànica de València (IBV) ha desenvolupat una ferramenta per a avaular l'adaptació dels entorns laborals al cos humà.
L'Institut de Biomecànica de València (IBV) ha desenvolupat una ferramenta en línia que permet a les empreses conéixer com d'adaptats estan els seus llocs de treball, així com l'entorn laboral des d'una perspectiva de gènere. Es tracta d'un qüestionari d'autodiagnòstic dins del projecte Género amb el qual l'IBV busca posar solucions per a reduir els problemes detectats referents a l'ergonomia de gènere. D'aquesta manera, les empreses poden avaluar si els llocs de treball tenen en compte les característiques físiques i psicològiques de les dones treballadores.
Més de 80 empreses han participat en aquesta iniciativa en tot Espanya i altres països, i el 20% són de la Comunitat Valenciana. De les empreses que han fet l'enquesta només el 36% consideren aspectes relatius al gènere en el disseny ergonòmic dels llocs de treball, “essencial per a garantir la seguretat i salut de tots els treballadors”, ha assegurat la directora d'Innovació en Benestar i Salut Laboral de l'IBV, Mercedes Sanchis.
Un dels principals problemes ergonòmics relacionats amb la perspectiva de gènere és que no es consideren les dimensions corporals o la capacitat d’esforç físic entre dones i homes en els entorns laborals. També destaca la dificultat d'adaptar llocs de treball i tasques en treballadores embarassades o en període de lactància.
A través de les enquestes també s'ha conegut que les empreses industrials tenen més problemes per a adaptar els llocs a les tasques en les línies de producció, en un 63,5%; i la manipulació manual d'elements pesats, en un 70,5%.
Autodiagnòstic en línia
Cada empresa pot avaluar-se amb aquesta ferramenta d'autodiagnòstic emplenant un formulari en línia, disponible en el web del projecte Género. En les preguntes, es contemplen aspectes com si la companyia disposa de plans d'igualtat o si es té en compte si els treballadors són homes o dones en l'avaluació dels riscos ergonòmics dels llocs de treball.
L'enfocament de gènere en l'adequació ergonòmica suposa “ajustar l'entorn laboral al comportament del cos humà”, ha explicat Sanchis. Per això, la directora d'Innovació en Benestar de l'IBV considera que és “molt important” que les condicions laborals de les empreses siguen “les adequades per a totes les persones treballadores, independentment de qualsevol condició o circumstància personal o social”.