Neptú (i els seus anells) com mai els havies vist

En la imatge també es veuen set de les llunes del planeta, entre elles Tritó, que és la més diferent i la que reflecteix fins al 70% de la llum solar

Fotografia de l'Agència Espacial Europea on s'aprecien ben definits els anells de Saturn, a més de set de les llunes que orbiten al voltant d'aquest planeta
Fotografia de l'Agència Espacial Europea en què s'aprecien ben definits els anells de Neptú, a més de set de les llunes que orbiten al voltant d'aquest planeta / Space Telescope Science Institut

El planeta Neptú, amb els seus anells perfectament definits, com mai no s’havien vist. És l'espectacular imatge que ha captat, gràcies al sistema d’infrarojos, el telescopi James Webb. La fotografia és la més nítida dels anells de Neptú i set de les seues llunes dels últims 37 anys, segons ha confirmat l’Agència Espacial Europea.

En la imatge s’aprecia aquest planeta sota una llum totalment nova i es veuen clarament els anells que l’envolten. Alguns d’ells no s’havien vist fins ara i uns altres no es captaven amb tant de detall des del 1989, l’ocasió en què la sonda espacial Voyager 2 més es va poder acostar al planeta.

De fet, des de l’organisme aeroespacial, que participa en aquest projecte junt amb la NASA i l’agència canadenca CSA, apunten que en la fotografia es poden veure “clarament” les bandes de pols més febles que envolten el quart planeta més gran del sistema solar.

Migdies com els crepuscles de la Terra

En aquesta fotografia, inèdita pel que fa a la nitidesa, també es poden veure set de les catorze llunes conegudes de Neptú. És més, en la imatge s'aprecia un punt de llum molt brillant, amb els característics pics de difracció que es veuen en moltes de les imatges del telescopi, però no és una estrela, sinó la lluna més inusual del planeta, Tritó.

Coberta d'una lluentor gelada de nitrogen condensat, Tritó reflecteix el 70% de la llum solar que li arriba, per això destaca significativament al voltant de Neptú.

Neptú, descobert el 1846, està trenta vegades més lluny del Sol que la Terra i orbita en una de les zones més fosques del sistema solar. De fet, els experts expliquen que un migdia allà és semblant a un tènue crepuscle en la Terra.

D’altra banda, una altra de les peculiaritats d’aquesta fotografia és que gràcies al fet que ha sigut captada per una càmera infraroja, Neptú no apareix blau.

A més, s'observa una línia fina de lluentor que envolta l'equador del planeta, que podria ser una firma visual de la circulació atmosfèrica global que impulsa els vents i les tempestes del planeta.

Donat que Neptú té una òrbita de 164 anys, el seu pol nord està justament fora de la vista dels astrònoms, però les imatges del telescopi Webb albiren “una intrigant lluentor en aquesta zona”. 

També et pot interessar

stats