La negativa del govern espanyol d'inscriure bebés per gestació subrogada arriba a Europa

Famílies espanyoles de xiquets nascuts per gestació subrogada a Ucraïna exigeixen el compliment de les normes de la UE.

Beatriz Becerra, en el Congrés Mundial del Dret de Madrid
Beatriz Becerra, en el Congrés Mundial del Dret de Madrid / Javier Lizón (Efe)

L'eurodiputada Beatriz Becerra, vicepresidenta de la Subcomissió de Drets Humans del Parlament Europeu, ha sol·licitat a la Comissió Europea que es pronuncie sobre la negativa del govern espanyol d'inscriure en el Registre Civil als bebés de parelles espanyoles nascuts mitjançant gestació subrogada a Ucraïna. Al seu juí, aquesta decisió genera "desprotecció jurídica".

Segons ha exposat, l'ambaixada d'Espanya a Kíev, on les famílies espanyoles s'han trobat amb la problemàtica per donar d'alta els nadons com a fills seus, "incompleix la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans i la Constitució Espanyola" en no permetre el registre dels xiquets nascuts per aquesta via.

Per això ha preguntat a la Comissió Europea com garantirà l'interés superior del menor i quina és la seua protecció jurídica en casos com aquests, i si té previst presentar alguna iniciativa per a resoldre, en l'àmbit comunitari, els problemes transfronterers relacionats amb la gestació subrogada.

Becerra ha explicat que a Espanya els nascuts per gestació per substitució són reconeguts mitjançant una resolució favorable d'un jutge espanyol, de manera que, els drets d'aquests xiquets i xiquetes "queden a costa d'un document, igual que els dels pares", el que, considera, no garanteix el dret del xiquet a una filiació independentment de la normativa nacional.

Les famílies exigeixen el compliment de les normes de la UE

Cinc famílies espanyoles de xiquets nascuts per gestació subrogada a Ucraïna han arribat a Madrid, després que el consolat d'Espanya a Kíev els facilitara una solució.

No obstant això, l'ambaixada d'Espanya a Ucraïna va informar que no podrà autoritzar nous expedients d'inscripció en el Registre Civil dels bebés nascuts per processos de gestació subrogada. S’empara en l’aplicació de la instrucció de la direcció general de Registres i del Notariat (DGRN) de 2010, que obliga les parelles a presentar una sentència de filiació paterna que no emeten en aquest país.

Per això, aquestes famílies amb xiquets nascuts per gestació subrogada a Ucraïna exigeixen el compliment de les normes de la UE.

També et pot interessar

stats