Naix al Bioparc una gasela Mhorr, espècie en perill d’extinció
Amb 19 naixements, el parc valencià s'ha convertit en centre de referència en la conservació d'aquesta espècie
Al Bioparc València ha nascut una gasela Mhorr (Nanger dama), actualment en perill d’extinció. La nova cria és resultat de les accions del programa internacional de preservació d'aquesta espècie, la qual va arribar a ser donada per extinta i actualment continua en perill crític en la llista roja de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).
Segons fons del Bioparc, “gràcies al científic espanyol José Antonio Valverde, actualment, continua viva l'esperança de recuperació d’aquest antilop, que va arribar a estar extinta en el seu hàbitat, la part occidental del nord d'Àfrica, on solia habitar les zones d'estepes muntanyenques".
La reproducció en captivitat, l'única opció possible
El professor Valverde va aplicar les seues teories per a evitar la desaparició d'aquest antílop africà. “Davant l'avanç de pèrdua de biodiversitat, el científic va entendre que la reproducció en captivitat, organitzada i vetllant per la viabilitat genètica, era l'única opció possible”.
Amb l'ajuda de l'exèrcit espanyol -expliquen les mateixes fonts- va traslladar des del nord d'Àfrica al centre del CSIC de la Península un grup d'aquesta espècie que ha sigut el germen de la seua lenta, però esperançadora recuperació. Cinquanta anys després, es manté l'esforç coordinat de diferents institucions, entre les quals es troba el parc valencià. L'ambiciós pla projecta la reintroducció en diferents projectes del Senegal, Tunísia i el Marroc.
El grup reproductor valencià es va establir el 2015 i està compost per un mascle i tres femelles adultes. Amb 19 naixements, Bioparc València s'ha convertit en centre de referència en la salvació de la gasela Mhorr. Aquesta gasela és fàcilment recognoscible pel seu brillant pelatge d'intens color vermellós i les seues marques blanques en la cara, gola i part inferior del cos. També n'és característica la cornamenta.