Naix el primer bebé d’una dona amb trasplantament d’úter a Espanya

“Des de xicoteta sempre he volgut ser mare”, ha explicat la pacient, que va nàixer sense úter i sense trompes de Fal·lopi

La parella amb el seu nadó / Toni Albir (EFE)

L’Hospital Clínic de Barcelona ha assistit el part de la primera dona amb úter trasplantat a Espanya el març de 2023. El centre va dur a terme el trasplantament l’octubre de 2020, quan la pacient va acudir a l’hospital per la síndrome de Rokitansky, un trastorn congènit de l’aparell reproductor femení.

Aquest trastorn afecta una de cada 5.000 dones al món: naixen sense úter i sense trompes de Fal·lopi i, per tant, no poden quedar-se embarassades. “Des de xicoteta sempre he volgut ser mare”, ha explicat la pacient que, dos mesos després de la intervenció, va tindre la primera regla i, huit mesos després, els professionals iniciaren la transferència d’embrions.

Això no obstant, no es va aconseguir a la primera i la pacient va haver de sotmetre’s a una nova fecundació fins que va quedar encinta del seu fill. L'embaràs va ser seguit per un equip multidisciplinari de ginecologia i medicina maternofetal. La mare va tindre complicacions i un part prematur.

El cap de servei de Ginecologia del Clínic, Francisco Carmona, ha explicat que hi ha un registre internacional dels trasplantaments d'úter a Göteborg (Suècia), on es va realitzar la primera intervenció d'aquest tipus, i ha detallat que en total s'ha practicat més de cent trasplantaments.

D'aquests trasplantaments, han nascut més de cinquanta bebés en el món de dones que han rebut un trasplantament d'úter, dels quals aquest és el primer cas a Espanya. Carmona ha explicat que és una tècnica aplicable a dones amb factor uterí absolut: que no els funciona, que no el tenen o que l'han perdut per qualsevol circumstància mèdica.

La intervenció s'emmarca dins d'un programa experimental a través del qual el Clínic va aconseguir el permís per a dur a terme un total de cinc trasplantaments d'úter per a avaluar aquesta pràctica: fins a 107 dones han consultat la possibilitat de ser incloses en el programa.

De moment el centre ha portat a terme dos trasplantaments d'úter i dos més es troben en procés d'estudi, un d'ells "molt avançats". Hi ha un parell més que tenen possibilitats d'entrar en el procés de selecció final.

També et pot interessar

stats