Naix el primer bebé al Regne Unit amb ADN de tres persones

Els metges han utilitzat teixit dels òvuls de dones donants sanes per a crear embrions lliures de les mutacions nocives que porten les mares i evitar que els xiquets hereten malalties incurables

Imatge d'arxiu de fertilització in vitro
Imatge d'arxiu de fertilització in vitro / Nevodka (Shutterstock)

Un bebé fecundat amb ADN de tres persones ha nascut al Regne Unit, després que els metges utilitzaren un innovador procediment amb l'objectiu d'evitar que els xiquets hereten malalties incurables, segons publica el periòdic britànic The Guardian.

La tècnica, coneguda com a tractament de donació mitocondrial (MDT, per les seues sigles en anglés), utilitza teixit dels òvuls de dones donants sanes per a crear embrions en fecundació in vitro (FIV) lliures de mutacions nocives que porten les mares i que és probable que les transmeten als fills.

Pel fet que els embrions combinen l'esperma i l'òvul dels pares biològics amb diminutes estructures de l'òvul de la donant, similars a bateries anomenades mitocondris, el bebé resultant té ADN de la mare i el pare, a més d'una xicoteta quantitat de material genètic (al voltant de 37 gens) de la donant.

El 99,8% de l'ADN del nounat procedeix de la mare i el pare

Encara que hi ha ADN d'una donant, el 99,8% de l'ADN del nounat procedeix de la mare i el pare, afig la informació.

La investigació sobre MDT, que també es coneix com a teràpia de reemplaçament mitocondrial (MRT), la vam iniciar al Regne Unit metges del Centre de Fertilitat de Newcastle.

El procés de Newcastle consta de diversos passos. Primer, l'esperma del pare s'usa per a fecundar els òvuls de la mare afectada i una donant sana. Després s'extrau el material genètic nuclear de l'òvul de la donant i es reemplaça amb el de l'òvul fertilitzat de la parella.

L'òvul resultant té un conjunt complet de cromosomes de tots dos pares, però porta els mitocondris sans de la donant en lloc dels defectuosos de la mare. En acabant s'implanta en l'úter.

El treball tenia com a objectiu ajudar les dones amb mitocondris mutats a tindre bebés sense el risc de transmetre trastorns genètics. Aproximadament un de cada 6.000 bebés es veu afectat per trastorns mitocondrials.

També et pot interessar

stats