La nacra, en perill d’extinció: “Hem fet recerques i recerques, i no n'hem trobat cap viva”

El projecte Life Pinnarca tracta d’evitar la desaparició d’aquesta espècie de mol·lusc gegant endèmic del Mediterrani

Exemplars de nacra ('Pinna nobilis') / À Punt NTC

La nacra (Pinna nobilis) està en perill d'extinció des del 2016 i ara ja no hi ha cap exemplar salvatge. És un mol·lusc gegant que només es trobava a la mar Mediterrània, quan un paràsit i les altes temperatures de la mar l'han posat en situació crítica. Ara investigadors de diversos països intenten salvar-la, entre ells, científics de la Universitat Catòlica de València, que s'integren en el projecte Life Pinnarca.

À Punt Notícies ha visitat l’IMEDMAR, un centre a Calp que s'encarrega de fer que aquesta espècie no desaparega definitivament, amb el finançament europeu del Projecte Life Pinnarca, perquè estava en totes les costes de la Mediterrània. Des del 2016 les colònies de nacra desaparegueren de les àrees en mar oberta.

José Rafael García, director del Projecte Life Pinnarca, assevera que “sols en queden en algunes llacunes costaneres, com al delta de l’Ebre, el Mar Menor, la llacuna de Venècia, en algunes zones d’Itàlia, a França i Grècia”.

L'alerta de veure una ingent mortaldat d'exemplars va fer que els investigadors eixiren a la mar a buscar individus vius per a salvar-los. Els científics de la Universitat Catòlica de València ho van fer ací, a la costa de la Comunitat Valenciana, alertats perquè “abans hi havia desenes de milers d’exemplars i des de fa tres anys ho n'hi ha cap, no se n’ha trobat ningun en els últims quatre anys”, explica García. Els resultats han sigut infructuosos, “hem fet recerques i recerques, i no n'hem trobat cap viu”. Si en vint anys no aconsegueixen reintroduir-la i recuperar-la, es donarà per extingida.

El paràsit assassí de l'espècie encara és un gran desconegut per a la ciència marina, tal com explica María José Valera, investigadora de Life Pinnarca. “De fet, es va identificar el 2018 com una nova espècie, s’anomena Haplosporidium pinnae perquè sols afecta les nacres i era desconegut fins ara”.

La ciència investiga com salvar aquest mol·lusc i mentrestan, els pocs exemplars que queden vius —ací són nou— es mantenen en captivitat per a veure si es poden reproduir. Fora, en mar oberta, les altes temperatures afavoreixen la vida de l'exterminador de la nacra.

També et pot interessar

stats