Els taurons, cada vegada més a prop del perill d'extinció

Tenen un creixement molt lent, es reprodueixen en edats molt avançades i no poden aguantar la pressió pesquera

Els taurons estan en risc d'extingir-se per la pressió pesquera en espècies de tonyines i peixos espasa / À Punt NTC
05 de gener 2023 - 21:34

Els taurons, grans depredadors marins i sentinel·les de la salut dels oceans, estan en un nivell d'alarma molt prop de l'extinció, mentre que les tonyines i peixos espasa s'allunyen d'eixa situació crítica. És la principal conclusió d'un estudi de deu anys, liderat per María José Juan Jordà, ecòloga marina de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, que ara s'ha publicat ara en la revista Science. Segons aquesta investigadora de Cullera, la pressió pesquera en espècies de tonyines estan acabant amb els taurons de forma indirecta.

"El nostre estudi ha revelat que les espècies que tenen gran interés comercial i gran valor econòmic, com són les tonyines i els peixos espasa, són poblacions que fa uns anys tenien problemes de sostenibilitat i estaven sobreexplotats i que han sabut implementar mesures de gestió efectives i s'han recuperat. Però també es capturen de forma incidental taurons oceànics", ha explicat Jordà.

Per aquest motiu estan en una situació molt delicada globalment, perquè tenen una biologia molt vulnerable. "Tenen un creixement molt lent, es reprodueixen en edats molt avançades i no poden aguantar la pressió pesquera, com sí que fan les tonyines, perquè són unes màquines del creixement" ha assegurat la científica.

Per això, la comunitat científica demana que hi haja una observació científica en cada vaixell tonyiner, per a prendre dades del que es pesca i del que es torna a la mar. D'aquesta manera, es podran salvar les espècies en perill que cauen en les xarxes de forma accidental. L'estudi de l'ecòloga María José Juan Jordà ha desenvolupat un indicador global que mesura l'estat de biodiversitat marina, per a fer un seguiment de la salut dels nostres oceans. "Hi ha una pèrdua d'espècies, d'ecosistemes i de diversitat genètica alarmant" ha afirmat.

Els nostres oceans demanen a crits que hi haja uns límits de captures basats en criteris científics. "No podem tindre peix si no tenim un oceà saludable i amb un estat de biodiversitat saludable. L'un depén de l'altre" ha advertit Jordà.

També et pot interessar

stats