Els municipis es bolquen a protegir la ciutadania davant l’esclafit dels termòmetres

Els ajuntaments amplien l’horari de les piscines, entre altres facilitats, i ofereixen atenció especial a les persones sense llar

Una dona es cobreix del sol amb el ventall a la Plaça de la Mare de Déu de València
Una dona es cobreix del sol amb el ventall a la plaça de la Mare de Déu de València / Rober Solsona (Europa Press)

Tots els ulls estan hui posats en els termòmetres. Aquest dijous, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), podria ser el dia més càlid almenys des del 1950, amb temperatures màximes que podrien arribar als 47 graus a Xàtiva (Costera), 43 a Montanejos (Alt Millars), 42 a Sogorb (Alt Palància) o 41 a Requena i Alcoi. Davant una jornada que es preveu històrica, la Generalitat, els ajuntaments i els diferents cossos i forces de seguretat de l’Estat uneixen forces amb l’objectiu que aquest esclafit tinga el menor impacte en la ciutadania i protegir també els espais naturals per l’alt risc d’incendis. 

Així, la Generalitat ha declarat el nivell màxim de preemergència davant del risc d'incendis forestals, que estarà en vigor des de hui fins al dimarts 15 d’agost. Aquest suposa el compliment d’una sèrie de mesures de compliment obligat en terrenys forestals, com la suspensió d’obres i treballs i de qualsevol autorització per a la circulació esportiva o la prohibició genèrica d’encendre qualsevol tipus de foc, entre d’altres. 

Amb motiu d’aquesta situació meteorològica “extraordinària”, també es prohibeix la circulació per pistes i camins forestals, amb qualsevol tipus de vehicle, bicicleta o a peu, dins dels següents parcs: Serra d’Irta, Penyagolosa, Desert de les Palmes, Tinença de Benifassà, Serra d’Espadà, Serra Calderona, Xera-Sot de Xera, Pobla de Sant Miquel, Túria, Gorges del Cabriol, Serra de Mariola, Font Roja, el Montgó, Serra Gelada, Prat de Cabanes-Torreblanca, Marjal Pego-Oliva i la zona forestal del parc natural de l’Albufera. Les àrees d'acampada i campaments de la Generalitat, i els albergs, campaments i càmpings situats en terrenys forestals, no podran fer activitats esportives o recreatives fora de les instal·lacions pròpies d'aquests.

Les xarxes socials s’han omplit de les diferents mesures de protecció i restriccions durant el període de risc. Fins i tot el mateix president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha penjat un vídeo a Twitter on adverteix de la “pitjor onada de calor” enguany i recorda que és important mantindre’s hidratat i tindre les vivendes ventilades. “No és una broma, s’ha de tindre molt de compte amb açò”, ha remarcat el cap del Consell. 

Especialment actiu a les xarxes socials ha estat l’Ajuntament de València, que habilita el Centre d'Emergències Socials (CAUS) del carrer Santa Cruz de Tenerife, gestionat per la Creu Roja, per a atendre persones sense llar. A més, la piscina municipal de Castellar-Oliveral obri a les 12:00 hores davant l'alerta sanitària.

A Xàtiva, on es podrien superar els 45 graus, l’ajuntament també ha decidit ampliar l’horari de les piscines de les Pereres, Annauir i la Torre de Lloris fins a les 23:00 hores, una mesura que estarà vigent fins dissabte. A més, s’habilitarà el Centre Social de Joventut, Oci i Cultura (JOC) com a refugi climàtic, per tal de poder acudir en cas de necessitat, i també estaran oberts en el seu horari habitual la resta d’edificis públics de la ciutat, com ara la Casa de Cultura.

L’Ajuntament d’Alacant ha optat per reforçar els equips d'atenció al carrer per a combatre les altes temperatures, amb el repartiment de líquids (aigua i suc) i de consells preventius. Un equip de voluntaris eixirà al carrer diverses vegades al dia en horari de matí i vesprada per a conscienciar els alacantins i alacantines, a més de per a assistir davant possibles trasllats a centres de salut. Des de Benestar Social i en col·laboració amb Creu Roja, s'han incrementat els equips, que se centraran en els col·lectius més vulnerables, com a xiquets, ancians, persones sense llar i immunodeprimides.

Elx, que celebra les festes patronals fins al 15 d'agost, ha augmentat el dispositiu de seguretat per a evitar incidents. A la capital del Baix Vinalopó es preveuen temperatures màximes de 39 graus amb sensació tèrmica de 42 i humitat del 100%. Així, l’ajuntament ha anunciat que s’habilitaran fonts o es distribuiran botelles d’aigua, s'instal·laran més tendals per a crear ombres i es reforçaran els serveis sanitaris i de seguretat per a evitar altercats derivats de la calor.

També et pot interessar

stats