La humitat del terreny, clau en la prevenció d’incendis forestals

Els equips tècnics analitzen mostres de vegetació per a conéixer la disponibilitat de combustible 

Un tècnic de la Unitat d’Anàlisi i Prevenció d’Incendis de la Generalitat / À Punt NTC

Al centre neuràlgic de la Unitat d’Anàlisi i Prevenció d’Incendis de la Generalitat, ubicat a Quart de Poblet (Horta Sud), s’estudien totes les variants que incrementen el risc del foc. “Com afecta la temperatura, la humitat, el vent… totes les diferents variables meteorològiques al risc de l’incendi i quina és la disponibilitat de combustible a la vegetació”, explica José Luis Soriano, tècnic d’aquesta unitat.

Registren les variacions de la humitat setmanalment, a través de mostres que arrepleguen en 40 punts diferents amb massa forestal i de vegetació de la Comunitat Valenciana. Una informació ben valuosa que arrepleguen des del 2014. Les mostres s'analitzen posteriorment al laboratori. “Apuntem si estan situats en posició nord, sud, a l’est o a l’oest; també el pendent que té i la pluviometria, per aa conéixer el que ha plogut. Això dona una sèrie de percentatges”, indica Carlos Galarza, coordinador de la unitat tècnica.

El diagnòstic de la major part de les espècies de vegetació arreplegades indica que estan extremadament seques “i tenen disponibilitat de combustible molt elevada”, una informació clau per a conéixer les zones d’incendis, segons els tècnics. Aquesta situació, juntament amb la temperatura elevada i el vent, fan que les condicions ambientals augmenten el risc d’incendis durant l’onada de calor que afecta el nostre territori aquests dies.

Tot això ha fet que la Unitat haja emés un avís de risc, especialment a l’interior de les comarques de la província de València i Alacant.

També et pot interessar

stats