Mig Espanya en alerta roja per temperatures que poden arribar als 44 graus

Només el litoral escapa de la calor extrema aquest dimecres, quan el centre peninsular arribarà al pic d’aquesta onada. Al nostre territori, l’interior pot arribar als 40º

Un grup de turistes asiàtic es protegeixen amb paraigües mentre visiten Toledo, una de les ciutats que estarà aquest dimecres per damunt dels 40 graus
Un grup de turistes asiàtic es protegeixen amb paraigües mentre visiten Toledo, una de les ciutats que estarà aquest dimecres per damunt dels 40 graus / Ismael Herrero (Efe)

Mig Espanya, fins i tot les zones del nord, en alerta roja per calor. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat el màxim nivell d’avís perquè alguns punts d’Andalusia, Castella, Madrid o el País Basc poden arribar als 44 graus aquest dimecres, quan la massa d’aire càlid s’instal·larà, de ple, sobre la península. La resta d’Espanya, tret del litoral Mediterrani i el Cantàbric, també està en alerta per la calor, encara que en aquest cas és taronja o groc perquè no s’hi esperen temperatures tan elevades.

Pel que fa al territori valencià, l’Aemet només ha activat l’avís groc a l’interior centre per temperatures màximes que oscil·laran entre els 38º i els 40º. Tot i aquest alleujament respecte a la resta d’Espanya, el nostre territori experimentarà una pujada de les temperatures aquest tercer dia de la setmana. El litoral valencià es quedarà entre els 30º i els 33º.

Es preveu que en molts punts d’Espanya que estan aquest dimecres sota l’alerta roja s’arribe hui el pic màxim de la tercera onada de calor de l’estiu. Les temperatures més altes es preveuen de vesprada i no es descarta, d’acord amb el pronòstic d’Aemet, que hi haja tempestes seques en punts de l’interior peninsular.

Pot ser que algunes d’aquestes, que aniran acompanyades de ratxes fortes de vent, toquen parts de l’interior, especialment el del nord del nostre territori. De fet, l’Aemet ha activat l’avís groc per aquestes tempestes al Maestrat.

Ara bé, a pesar que la calor no s'intensificarà aquest dimecres a la Comunitat Valenciana, no ens escaparem d’una jornada sufocant. Serà demà dijous, quan a més dels efectes de la massa d’aire càlid bufarà el ponent a la franja litoral i prelitoral. Aquesta previsió ha portat a l’Aemet a fer una advertència: dijous pot ser el dia més càlid a la Comunitat Valenciana de les últimes dècades.

L’organisme meteorològic estima que les temperatures de dijous poden fer història, en ser les més elevades des del 1950. Així, no es descarta que ciutats interiors, com Xàtiva, registren 47 graus o que Montanejos o Sogorb se situen per damunt dels 42 graus. Al litoral, les tres capitals superaran els 34 graus, fins i tot València, que pot marcar-ne 36. 

També et pot interessar

stats