Mor Paco Cabanes, 'el Genovés', figura llegendària de la pilota valenciana

El fèretre ha arribat ja al tanatori de Xàtiva i el soterrar serà aquest diumenge a les 19 hores al Genovés

Acomiadament a la llegenda de la pilota valenciana Paco Cabanes, 'el Genovés' / À Punt NTC

Francesc Cabanes Pastor, conegut com el Genovés, ha mort aquest dissabte als 66 anys. El sis vegades campió de l'individual i llegenda per la passió que va despertar entre els aficionats, no ha pogut superar una greu malaltia contra la qual lluitava des de feia tres anys.

El pilotari va estar en actiu entre 1972 a 1996 i és considerat una de les figures del segle XX en l'escala i corda. Justament abans de retirar-se va protagonitzar l'anomenada "partida del segle", a Sagunt, contra un jove Álvaro, de 21 anys.

Si al cel ja es jugava a pilota a partir d’ara les travesses seran totes al roig. Puchol II - Pilotari

Paco Cabanes i Pastor va nàixer el 20 de desembre de 1954 al municipi del Genovés (Costera) al carrer La Font, on jugava a raspall tots els diumenges de vesprada. Als nou anys es va quedar orfe de pare i es va posar a treballar com a forrador de marraixes, de veremador a França i d'obrer a Benissa, on començà a jugar a trinquet en el seu temps lliure. “Un xicot, germà de Pepe i de Carme, que va aprendre a raspar al carrer com qui aprén a respirar, com la cosa més natural del món”, escrivia Toni Mollà, el seu biògraf. 

El pilotari va ser distingit al llarg de la seua vida amb l'Alta Distinció de la Generalitat al Mèrit Esportiu l'any 2019, la de l’Ajuntament del seu poble, el premi Vicent Ventura per la seua actuació cívica, El Saque de la Federació de Pillota Valenciana i la txapela basca. 

Al llarg de la seua trajectòria esportiva se l'ha conegut amb diferents noms: el Xiquet del Genovés, el Genovés, Genovés I, Genovés i, últimament, Paco. Va ser campió huit vegades del Campionat Nacional d'Escala i Corda, i sis de l'individual. A més, entre els anys 1993 i 1996 va ser campió dels tornejos internacionals 5 Nacions i Mundial de Llarges, a València.

Encara que va començar en raspall, pocs mesos més tard va passar a l'escala i corda. A causa de la seua superioritat gràcies al seu millor colp, la volea, l'organització va prohibir-li sovint fer ús d'aquest colp, un canvi reglamentari que no feu que el Genovés deixara de guanyar. Uns anys després, al·legant una lesió, va recuperar el seu colp característic.

El trinquet de la Universitat Politècnica de València porta el seu nom. A més, el còmic El Genovés, l'heroi esportiu dels valencians repassa la seua vida perquè els escolars puguen conéixer la vida del millor pilotari de la història.

També et pot interessar

stats