Paco Cabanes ‘el Genovés’, un mite de la pilota

Paco Cabanes profeta a la seua terra. El poble del Genovés celebra el Dia del Pilotari Genovés.

Paco Cabanes ‘el Genovés’, un mite de la pilota

El pilotari Paco Cabanes i Pastor va nàixer el 20 de desembre de 1954 al Genovés, la Costera. És una de les figures més grans que ha donat la pilota valenciana. El Genovés obria el cor en cada partida. Retirat del trinquet des de l’any 1995, la seua figura continua sent un dels pilars sobre el qual s’assenta el mil·lenari esport dels valencians.

El Genovés s’ha trencat les mans a pilotades, de menut raspant-la als carrers del poble i després colpejant-la de trinquet en trinquet. L’any 1973 va debutar com a professional i ha aconseguit tots els títols i totes les distincions en les diverses modalitats de la pilota. La final individual d’escala i corda que jugaren a Sagunt el 9 de juliol de 1995, un Genovés, amb 41 anys, i un jove Álvaro, de 21 anys, ha estat anomenada la millor partida del segle. Les càmeres de Canal 9 la van retransmetre en directe.

“A jugar a pilota ens poden guanyar, però a estimar-la no”

Com diu el seu biògraf, Toni Mollà, Cabanes ho ha guanyat tot i contra tots. “La seua superioritat esportiva i una cavallerositat sense vores, l’han convertit, passats els anys, en uns dels nostres personatges públics més reconeguts. Gràcies a les seues condicions esportives i humanes, aquell xicot del poble del Genovés ha esdevingut un ídol popular”.

Amb 16 anys, el seu fill José Cabanes Corcera (el Genovés, 1981) acceptava el repte i el pes de ser el Genovés II. El fill de Paco, enguany, amb 37 anys ha tornat a jugar una final d’escala i corda al trinquet de Pelai. La va perdre contra Soro III, un altre gran de la pilota. Després de la partida, el pare va abraçava el fill i li va dir: “A jugar a pilota ens poden guanyar però a estimar-la no”.

El trinquet de la Universitat Politècnica de València porta el seu nom. Paco Cabanes és profeta a la seua terra. Enguany, el 6 de juliol, el poble del Genovés celebra el Dia del Pilotari Genovés.

També et pot interessar

stats