Mojica podria convertir-se en el tercer Nobel científic espanyol

El professor de la Universitat d'Alacant ha sigut nomenat aquesta setmana fill predilecte d'Elx, un recompensa amb càrrega emotiva.

El professor de la Universitat d'Alacant ha sigut nomenat aquesta setmana fill predilecte d'Elx, un recompensa que té "la càrrega més emotiva"
El professor de la Universitat d'Alacant ha sigut nomenat aquesta setmana fill predilecte d'Elx, un recompensa que té "la càrrega més emotiva" / Universitat d'Alacant

Francisco Martínez Mojica podria convertir-se aquest dilluns en el tercer científic espanyol guardonat amb un premi Nobel. Mojica, que l'any passat ja figurava en les llistes de favorits per a gunyar el Premi Nobel de Medicina, és professor del departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d'Alacant, i pare de la tècnica d'edició genètica CRISPR/Cas9.

El microbiòleg alacantí té possibilitats de fer-se amb el guardó aquest 1 d'octubre, quan la Reial Acadèmia de les Ciències Sueca donarà a conéixer el campió en la categoria de Medicina, i el dimecres 3 d'octubre, quan es dictaminarà el premi de Química.

Candidat juntament amb dues bioquímiques

Mojica podria guanyar el Nobel juntament amb la francesa Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna, dels Estats Units. Les dues bioquímiques, partint dels seus estudis sobre bacteris, van dissenyar una eina d'edició genètica que els va valdre el Princesa d'Astúries de Recerca Científica i Tècnica l'any 2015.

El jurat espanyol no va premiar Mojica en aquell moment, però, des de llavors, aquest microbiòleg alacantí ha acumulat els premis més importants del panorama científic nacional i internacional. Un d'ells és el Premi Jaume I de Recerca Bàsica, el de la Fundació BBVA Fronteres del Coneixement (categoria de Biomedicina) o el de la Fundació Lilly.

Mojica, el primer científic espanyol a aconseguir el Premi Albany (el més prestigiós guardó de medicina dels Estats Units), compta també amb el premi Plus Alliance a la Innovació Global, un dels més valorats també de l'àmbit científic.

Fill predilecte d'Elx

Encara que està acostumat a rebre premis, aquesta mateixa setmana ha sigut nomenat fill predilecte de la seua ciutat, Elx, un reconeixement que per a aquest científic té "la càrrega més emotiva" i "el més important a què puga aspirar un il·licità".

Eina d'edició del genoma

Encara que no siga aquesta setmana, probablement serà qüestió de temps que l'acadèmia sueca acabe reconeixent el valor de CRISPR/Cas9, l'eina d'edició del genoma creada per Doudna i Charpentier gràcies al seu descobriment sobre els bacteris.

Inspirada en el sistema immunològic dels bacteris i en com aquests es defensen dels virus -descobert per Mojica-, aquesta tècnica permet modificar el genoma amb una precisió sense precedents i d'una forma molt més senzilla i barata que qualsevol mètode anterior, la qual cosa molts consideren una vertadera revolució per a la biomedicina.

També et pot interessar

stats