Els metges d’Atenció Primària prefereixen no actuar com a “jutges ni policies” davant casos de violència masclista

Els professionals destaquen que la seua funció ha de ser "arreplegar i transmetre la informació de forma escrupolosa".

40 Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària
40 Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària / SEMERGEN

La Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN), ha assenyalat que la proposta d’alguns partits polítics, que plantea que els metges de família puguen acreditar casos de violència masclista, “crea un cert recel” entre els professionals,  ja que no són “jutges ni policies”. 

Carlos San Martín Blanco, coordinador del Grup de Treball de Sexologia de SEMERGEN, ha destacat que en aquesta qüestió s’ha de ser molt prudent, i que els metges haurien de "arreplegar i transmetre la informació de forma escrupolosa", però en cap cas "pretendre jutjar". Per aquesta raó, l’expert recalca que si es pretén implementar la mesura, hauria d'estar "ben plantejada i acompanyada d'uns recursos bàsics". 

“La nostra responsabilitat és intervindre de la forma més òptima per a acollir, acompanyar, arreplegar el relat de la dona, assistir i derivar la víctima a un servei especialitzat si és necessari". D’aquesta manera s’ha manifestat San Martín durant la taula 'Violència de Gènere des d'una perspectiva multidisciplinària', celebrada en el marc del 40 Congrés Nacional de SEMERGEN. 

San Martín reconeix, no obstant açò, que l'Atenció Primària juga "un paper essencial en tot allò relacionat amb la violència de gènere". "És un nivell assistencial pròxim, d'assistència freqüent i de proximitat amb la pacient, la qual cosa ens col·loca en una posició privilegiada per a generar confiança en les dones que estan patint violència de gènere", afirma.

També et pot interessar

stats