Menús vegans i vegetarians a les escoles, tot un repte per a les famílies
A la Comunitat Valenciana dèsset escoles ofereixen aquesta opció, de les quals només cinc són públiques
Aquest cap de setmana ha tingut lloc al Jardí Botànic de València el sisé Congrés de la Unió Vegetariana Espanyola, una trobada en què s’ha abordat el dret a la inclusió dels menús vegetarians i vegans en els menjadors escolars. Perquè un 15% de la població valenciana es considera vegetariana, però la implantació de l'alternativa vegetal als col·legis encara no està regulada per llei.
És un buit legislatiu en l'àmbit autonòmic i estatal que impedeix que xiquets com Marc puguen menjar un menú vegà a l’escola. Son pare, Borja Monzó, explica que “el xiquet té dos anys i mig i ha de començar l’escola al setembre, però no podem trobar un centre que ens puga fer un menú vegà i adaptat perquè Marc puga menjar”.
David Román, president de la Unió Vegetariana Espanyola, assegura que “el sistema no contempla la situació en què una família ha triat ser vegetariana o vegana per motius ètics”. Ara per ara la llei reconeix només dues opcions: una, per motius de salut i una altra, per creences religioses.
“És una discriminació, perquè no es tracta d’un capritx, sinó d’un estil de vida que a l’hora d’acudir a l'escola no podem practicar”, continua Román. Segons dades de l’Associació Famílies Unides per un Menú Vegà Escolar, a la Comunitat Valenciana dèsset escoles ofereixen aquesta opció, de les quals només cinc són públiques.
L'administració ha mostrat interés per facilitar l’accés a una alimentació inclusiva i la Generalitat té enllestit un decret que tracta el cas, però caldrà esperar una temporada, perquè no es podria implementar fins al curs 2024-2025.