La Unesco alerta que el Mediterrani podria viure un tsunami "catastròfic" al llarg dels pròxims trenta anys

Segons els experts de la Unesco, les probabilitats són "molt altes" i s'han de preparar les zones costaneres

L'objectiu és tindre al 100% de les zones costaneres preparades per a viure un hipotètic tsunami
L'objectiu és tindre el 100% de les zones costaneres preparades per a viure un hipotètic tsunami / À Punt NTC

Les probabilitats que hi haja un tsunami al llarg dels pròxims trenta anys al mar Mediterrani, amb ones de més d'un metre d'alçària i set-cents de fons i conseqüències que poden arribar a ser "catastròfiques" són "molt altes", d'acord amb les estadístiques recollides per la Unesco.

Durant una conferència de premsa sobre el sistema mundial d'alerta contra sismes submarins, Tsunami Ready, el secretari de la Comissió Oceanogràfica (COI) d'Unesco, Vladimir Ryabinin, ha aclarit que "no hi ha un 100% de probabilitats que succeïsca, però aquestes són molt altes i hem d'estar preparats per a això".

Actualment, hi ha 40 zones costaneres de 21 països que compten amb el reconeixement de la Unesco d'estar preparades per a patir un tsunami, un aspecte que serà protagonista en la cimera dels oceans de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) que tindrà lloc a Lisboa des del pròxim 27 de juny.

La iniciativa Tsunami Ready té com a objectiu que les comunitats costaneres estiguen preparades davant dels tsunamis en totes les regions del món. En el cas de la zona mediterrània, els experts alerten de la subestimació del risc de tsunami per part de les autoritats i que, per tant, aquestes poblacions no estan molt sensibilitzades.

Aquest projecte, finançat per la Unió Europea, va començar a posar-se en marxa a l'illa grega de Kos el 2020, després del xicotet tsunami patit el 2017. Ara, la Unesco se suma a la Unió Europea i vol portar aquesta iniciativa de formació i protecció a totes les comunitats costaneres del món.

"L'objectiu és tindre el 100% de les zones costaneres preparades per a viure un tsunami. Moltes d'elles són zones vulnerables i han d'estar preparades quan s'enfronten a aquesta amenaça", ha explicat l'especialista del programa sobre tsunamis de la COI Unesco, Bernardo Aliaga.

Per a elaborar els programes de formació de les poblacions per a preparar-se contra un tsunami es tenen en compte una sèrie de criteris que avaluen els riscos en cada zona, entre ells el nivell socioeconòmic de les comunitats, la composició del terreny o la vegetació.

Aliaga ha incidit en la importància tan vital que hi haja una bona coordinació entre les comunitats d'investigació i les institucions i els cossos de seguretat i emergències per a donar una resposta eficaç davant d'un tsunami.

El 70% d'aquests fenòmens es produeixen per moviments sísmics, el 20% es deuen a l'activitat volcànica i el 10% restant es deuen a fenòmens meteorològics.

També et pot interessar

stats