El Mediterrani, el mar més contaminat del planeta

El documental ‘Salvemos nuestro Mediterráneo’ mostra les amenaces als oceans, com el plàstic i la sobreexplotació pesquera.

VÍDEO | El Mediterrani, el mar més contaminat del planeta

La sobreexplotació pesquera, la contaminació, el plàstic i l'ús d'àncores són alguns dels factors que amenacen el futur i la biodiversitat de la mar, especialment del Mediterrani, un dels més castigats del planeta. Així ho adverteix el biòleg Manu San Félix en el documental que estrena el pròxim dilluns National Geographic, Salvemos nuestro Mediterráneo. 

La pel·lícula se suma a les veus d'alarma davant de les amenaces a què s'enfronten els oceans. Les Nacions Unides recorden cada 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, el paper que fan, ja que generen la major part de l'oxigen que respirem i un gran percentatge dels aliments per a la població mundial. Aquests espais cobreixen més del 70% de la superfície del globus i contenen el 96% de l'aigua del planeta.

Per això, la presidenta de l'Assemblea General de l'ONU, María Fernanda Espinosa, ha posat en marxa la campanya "Play it out" per a acabar la contaminació per plàstic. La iniciativa vol recordar que dècades d'ús excessiu i l'augment del consum de plàstic d'un sol ús han portat a una "catàstrofe ambiental mundial". 

En l'actualitat, cada any es filtren als oceans tretze milions de tones de plàstic, que, entre altres efectes, causa la mort de 100.000 espècies marines a l'any. El plàstic queda a la deriva quasi intacte durant dècades o segles, però el que es deteriora acaba esdevenint microplàstic. Els peixos i altres animals marins acaben consumint-lo, de manera que finalment acaba en la cadena alimentària.

‘Una trampa de plàstic’

L'informe de WWF Una trampa de plàstic ha revelat que Espanya és el segon país que més plàstic aboca al Mediterrani, després de Turquia, i el quart de la Unió Europea que més plàstic consumeix. El secretari general de l'organització ecologista a Espanya, Juan Carlos del Olmo, denuncia que aquest material "està asfixiant el planeta". El d'un sol ús conforma el 84% de les deixalles que s'acumulen als oceans, i una de les previsions dels organismes internacionals és que l'any 2050 podrien contindre més plàstic que peixos. 

Per a fer front a aquesta situació l'objectiu de desenvolupament sostenible número 14 es planteja la meta de previndre i reduir significativament la contaminació marina d'ací al 2025. També en el 2020 s'haurà de reglamentar de forma eficaç l'explotació pesquera, acabar la sobrepesca, la pesca il·legal i les pràctiques pesqueres destructives. 

També et pot interessar

stats