Les mascaretes són obligatòries als centres sanitaris de tot Espanya des d'aquest dimecres

El Ministeri de Sanitat esquiva les discrepàncies dels governs autonòmics, que demanaven consensuar les mesures per l'epidèmia de virus respiratoris

Metges en un hospital amb mascareta, aquest dimarts
Metges en un hospital amb mascareta, aquest dimarts / Ángel Medina G. (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de gener 2024 - 11:34 Actualitzat: 11 de gener 2024 - 08:11

El Ministeri de Sanitat ha enviat aquest dimecres una orde notificada a les comunitats autònomes per la qual hauran de fer obligatori —si encara no havien adoptat la mesura— l'ús de les mascaretes en l'àmbit sanitari a partir de hui mateix. Això inclou, per exemple, centres d'atenció primària, d'especialitats i també hospitals. L'escrit entrarà en vigor una vegada el reben els territoris, sense necessitat de publicar-se en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), han informat en Efe fonts del departament que lidera la ministra Mónica García. La previsió és que els arribe al llarg del dia.

Ja és obligatòria en sis autonomies. La Comunitat Valenciana va ser la primera de tot l'Estat a decretar la mesura divendres, a causa de l'elevada incidència d'infeccions respiratòries agudes entre la població. Poc després van seguir Catalunya i Múrcia, i posteriorment foren Aragó, Astúries i Canàries. La resta, de moment, havien optat per la fórmula de recomanar posar-se aquest element protector, però a partir d'ara hauran d'imposar-ne l'ús en els centres afectats per la normativa ministerial.

Sanitat ha pres la decisió en vista de la falta de consens amb les comunitats autònomes sobre l'assumpte en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que va tindre lloc aquest dilluns, en el marc de l'increment de contagis de grip i covid-19. L'ordre elaborada abasta únicament hospitals i centres de salut, no centres sociosanitaris o farmàcies, com es plantejava en la proposta presentada inicialment en la Interterritorial.

Flexibilitat si hi ha incidència baixa

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha comparegut aquest dimecres al migdia per a explicar els detalls de la norma ministerial. En concret, s'ha decidit flexibilitzar la imposició de la mascareta per a aquells territoris en què la incidència acumulada dels virus respiratoris caiga durant dues setmanes seguides, de manera que l'obligació passe a ser sols recomanació. "Les comunitats autònomes que presenten dades de descens de la incidència acumulada d'infeccions respiratòries agudes durant dues setmanes consecutives, segons les dades comunicades al Ministeri de Sanitat per mitjà de la Xarxa de Vigilància, podran passar, si així ho consideren adequat segons el conjunt de la situació epidemiològica, de la situació d'obligatorietat de l'ús de màscares en centres sanitaris a una situació de recomanació d'ús", resa el text remés pel Ministeri a les comunitats.

Per a poder materialitzar la imposició, Sanitat ha decidit recórrer a la declaració d'actuacions coordinades (DAC) contemplada en l'article 65 de la llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut. Ha justificat l'ús d'aquest mecanisme jurídic, qüestionat per algunes veus expertes, per a unificar la protecció de la ciutadania independentment d'on visquen i també per a oferir un paraigua legal a aquells territoris que sí que han optat per fer la mascareta obligatòria.

D'acord amb aquest precepte, la DAC en salut pública correspon al Ministeri de Sanitat, amb l'acord previ del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i amb audiència de les comunitats directament afectades, excepte en situacions d'urgent necessitat, "i en aquest cas es prendran les mesures que siguen estrictament necessàries i s'informarà de manera urgent de les mesures adoptades". Aquesta declaració, que "obliga totes les parts incloses en ella", ha de "respondre a situacions d'especial risc o alarma per a la salut pública", entre altres supòsits.

García no ha especificat durant quant de temps es prolongarà la vigència de les actuacions coordinades que ha declarat aquest dimecres, però sí que ha insistit que posar-se la mascareta en un centre de salut o un hospital "és una mesura molt bàsica" i "de sentit comú" per a protegir-se dels contagis.

Rebuig de les comunitats autònomes

Diverses comunitats autònomes, sobretot les governades pel PP com Andalusia, Madrid o Castella i Lleó, han censurat que el Ministeri de Sanitat pretenga "imposar" l'ús obligatori de la mascareta en tots els centres sanitaris, en lloc de consensuar les mesures per a lluitar contra l'epidèmia de grip que recorre el país i que s'ha disparat especialment després de les festes de Nadal. Presidents autonòmics del PP han acusat la ministra d'actuar "tard i malament" davant l'escalada d'infeccions per virus respiratoris, que l'ha agafada —han dit— "de vacances".

També et pot interessar

stats