La mare de Marta Calvo: “M'ha robat la filla i m'està robant el dol, és una mort lenta per a una mare”

El juí a Jorge Ignacio Palma arriba al moment decisiu, la desaparició de Marta, amb el testimoni dels pares de la víctima i els amos de l'habitatge en què se li perd la pista

La mare de Marta Calvo, Marisol Burón, acompanyada del portaveu de la família, Mariano Navarro
La mare de Marta Calvo, Marisol Burón, acompanyada del portaveu de la família, Mariano Navarro / Biel Aliño (Efe)

El juí a Jorge Ignacio Palma, l'acusat d'assassinar tres dones i d'intentar-ho amb huit més, ha arribat a la part nuclear: la desaparició de Marta Calvo. El cas de la jove d'Estivella, l'últim crim atribuït a Palma, va ser el detonant de la investigació contra ell. La denúncia va permetre connectar peces, associant dos presumptes homicidis més, i va tindre un efecte crida per a la resta de víctimes. En tots els casos amb un denominador comú: la introducció de cocaïna als genitals de les dones sense el seu consentiment.

La mare de Marta, Marisol Burón, ha obert la sessió amb una declaració colpidora. “M'ha robat la filla i m'està robant el dol, és una mort lenta per a una mare” ha dit Burón sobre l'acusat. Tot i assumir l'autoria de l'esquarterament de la víctima, que no de l'homicidi, les indicacions aportades per Palma no han permés encara trobar el cos.

Burón ha relatat que es va plantar a casa de l'acusat, a Manuel (Ribera Alta), dia i mig després de la desaparició, gràcies a la localització que li havia passat la filla i aquest li va negar que la coneguerra. "Em digué, amb tota la serenitat del món: No està ací. Pots entrar i veure-ho" —ha relatat entre llàgrimes. “No em mirava als ulls. Només em deia que no". “Tinc la pena de dir que no vaig passar. Si haguera passat, potser la meua filla seguia allà. Me'n vaig anar a casa sense saber on anar a buscar-la. Si se n'haguera anat, ella m'ho hauria dit, perquè ella m'ho deia tot”, ha assenyalat.

Amb tota la serenitat del món [Palma] em va dir que no coneixia a Marta Marisol Burón - Mare de Marta Calvo

Sabia que alguna cosa roïna li havia passat. Mantenia una comunicació diària amb la filla que es va trencar amb un últim missatge a les tres de la matinada del 7 de novembre del 2019, quan la va informar que estava amb un home. Li va dir que no es preocupara i li va enviar la localització. Segons ha explicat, Marta es prostituïa temporalment per a aconseguir diners perquè la mare i la filla muntaren un saló de bellesa.

Burón ha relatat els primers intents, infructuosos, de posar una denúncia per la reticència inicial d'un agent de la Policia Nacional, precisament per la condició de la filla, fins que la Guàrdia Civil va assumir el cas. La mateixa indefensió l'han feta pública durant el juí altres supervivents de les presumptes pràctiques de Palma, que han relat que inicialment les van dissuadir de denunciar i van minimitzar la situació per la condició de prostitutes.

La mare de Marta Calvo va tornar a la casa de Manuel dies després, però Palma ja se n'havia anat. La insistència a localitzar l'acusat la va portar a contactar amb els amos de casa on l'acusat vivia de lloguer, que li facilitaren el contracte de la casa però no el telèfon de l'acusat.

L'arrendador de la casa de Manuel, acusat de fals testimoni

Després d'escoltar-los en el juí, també aquest dimarts, les defenses han demanat que s'òbriga una causa per fals testimoni contra l'arrendador, ja que s'ha desdit del relat que va exposar a la Guàrdia Civil. Havia declarat que Palma li subministrava cocaïna per valor de 2.000 a 3.000 euros cada mes. L'arrendador i la parella han explicat que tenien una bona relació amb l'acusat, que s'havia originat amb la venda d'uns vehicles. Va dinar i va sopar en diverses ocasions a casa d'ells —l'última l'endemà de la desaparició de Marta, en companyia de la mare de l'acusat, Pilar Jacome— si bé asseguren que no disposaven del seu telèfon —el lloguer estava a nom de Jacome— i, suposadament, ignoraven detalls essencials de la seua vida, com la seua ocupació.

A preguntes dels lletrats, han admés que no es posaren en contacte amb la policia ni la Guàrdia Civil, tot i la gravetat dels fets que denunciava Marisol Burón. Sí que avisaren la mare de Palma perquè l'informara de la situació. L'arrendador va ser l'última persona que va veure l'acusat abans que fugira. El va deixar a l'estació de tren de la Pobla Llarga i no va saber res més d'ell. Assegura que abans li va recomanar que es presentara a la Guàrdia Civil per a aclarir les acusacions de la dona i li va facilitar el contacte de l'agent que li havia passat la mare de Marta.

És molt fort que diga que es va trobar morta a la meua filla i que la va esquarterar. Això cal sentir-ho. Això l'ha de sentir una mare. Em vaig tornar boja. (...) I que et diguen això. Que l'estiguen buscant en contenidors. Com si ma filla fora fem! Marisol Burón - Mare de Marta Calvo

"Quan al cap de 21 dies es presenta a la caserna i diu que era ell a qui estaven buscant, aquell dia va ser el pitjor de la meua vida" ha explicat molt afectada Marisol Burón. "És molt fort que diga que es va trobar morta la meua filla i que la va esquarterar. Això cal sentir-ho. Això ho ha de sentir una mare. Em vaig tornar boja. Perquè la meua filla era incapaç de fer mal a ningú. Era tot bondat. Ajudava a tot el món. I que et diguen això. Que l'estiguen buscant en contenidors. Perquè diu que la va llançar en bosses. Com si la meua filla fora fem!", ha declarat la mare de Marta Calvo.

"No volia viure, jo volia morir-me. Però vaig pensar: Si jo em muic, la meua filla què? He de fer-li justícia", ha destacat en un moment de la seua intervenció en el tribunal. Els investigadors sostenen que si no haguera sigut per Burón, l'acusat hauria continuat sumant més víctimes amb impunitat. La denúncia de la mare de Marta Calvo va posar en alerta les forces de seguretat sobre la presumpta conducta de Jorge Ignacio Palma i els va permetre lligar caps amb altres morts. Així mateix, l'exposició pública que va donar al cas va facilitar que més presumptes víctimes reconegueren l'acusat i se sumaren a la denúncia.

No volia viure, jo volia morir-me. Però vaig pensar: 'Si jo muir, la meua filla què?' Marisol Burón - Mare de Marta Calvo

"Per què no em dius on està la meua filla" ha dit en un moment de la claració Marisol Burón a l'acusant, assenyalant-lo amb el dit. Burón, que ha renunciat al paravent separador amb l'acusat durant la seua declaració "per a poder mirar-lo als ulls", s'ha mostrat satisfeta "per haver contat la veritat". "Fa dos anys i set mesos que espere aquest dia (...) He volgut mirar-lo als ulls, ell no ho ha fet. He contat la veritat, que no n'hi ha més que una i la justícia decidirà", ha explicat a l'eixida de la seua declaració.

"Estic destrossat" ha dit el pare de Marta, Sergio Calvo, als mitjans de comunicació a les portes de la Ciutat de la Justícia, també citat aquest dimarts en els minuts previs a declarar davant del tribunal popular. En el juí ha explicat com es va assabentar de la desaparició de Marta per l'excunyada -està separat de Marisol Burón- i com va preparar la família per a l'exposició mediàtica del cas. Una telefonada de la Guàrdia Civil el va informar del desenllaç fatal: "Em van dir que s'havia entregat l'esquarterador de ma filla i que el cos, desgraciadament, es trobava repartit en diversos contenidors. Que ell havia confessat que havia esquarterat a ma filla i l'havia tirada en diversos contenidors".

"Reclame justícia per a ma filla i per a la resta de xiques. Justícia i que em retornen el cos de per a poder tindre un dol", ha declarat Sergio Calvo al tribunal. "Quedarem amb el dolor sempre, però la meua filla té el dret un enterrament digne i poder vetlar-la, tindre un dol amb ella" ha declarat Calvo després de la seua declaració, durant la qual, assegura "no haver sentit res" contra l'acusat "després de tant de dolor". Només de mana que "li caiga la pena més gran possible".

Reclame justícia per a ma filla i per a la resta de xiques. Justícia i que em retornen el cos de per a poder tindre un dol Sergio Calvo - Pare de Marta Calvo

Va intentar contractar serveis sexuals hores després de la desaparició de Marta

El cap d'Homicidis de la Guàrdia Civil de València i l'agent de la Unitat Central Operativa (UCO) que va interrogar Palma després d'entregar-se, el 4 de desembre de 2019, han posat en dubte parts significatives de la versió de l'acusat i sa mare que es va desplaçar a València des de Mallorca l'endemà de la desaparició de Marta Calvo.

Pilar Jacome i Jorge Ignacio Palma estigueren junts a la casa que la dona tenia l'Olleria durant el cap de setmana i celebraren l'aniversari d'ell amb els arrendadors de la casa de Manuel l'endemà de la desaparició. Els agents han destacat el fet que Palma no arreplegara sa mare a l'aeroport aquest dia i opinen que va aprofitar el matí per a ocultar el cadàver. La geolocalització del mòbil el situa a Senyera on, no obstant això, no s'han trobat resultats.

Del seguiment dels telèfons, un d'ells amb un sistema d'encriptatge que empren molts narcotraficants, han destacat altres dades relevants. La primera, que el telèfon de Marta s'apaga el migdia posterior a la trobada amb Palma. I també que aquest mateix matí l'acusat va intentar contactar serveis sexuals amb tres dones. Ho intentaria amb una quarta, després de deixar la mare a l'aeroport perquè tornara a Mallorca.

Poc després, l'acusat fuig. Els investigadors pensen que mare i fill han estat en contacte d'alguna manera en els 21 dies que va estar en parador desconegut, per la comunicació quasi diària que en tenien fins a aquell moment, si bé no ho han pogut acreditar amb el registre de telefonades. Desconfien de Pilar Jacome per les presumptes mentides que han detectat en la seua declaració i recorden que el sospitós es va entregar un dia i mig després que advertiren la mare sobre la dificultat perquè es defenguera si no apareixia.

"Vinc a entregar-me, he esquarterat una dona"

"Vinc a entregar-me, he esquarterat una dona" va dir Palma a la caserna de Carcaixent el dia que es va entregar, segons ha recordat un dels agents que el va rebre. Els investigadors de l'UCO han qüestionat al complet la versió del l'acusat. Asseguren que el relat, que atribueixen al pànic el desmembrament, "no se sosté" i sona a una excusa típica dels criminals. El vestuari impol·lut i la carta plastificada que va entregar amb la confessió, han destacat, també contradiu la versió que va estar setmanes vagabundejant.

Els agents han cridat l'atenció sobre l'exhaustivitat dels detalls que va donar sobre l'esquarterament de la víctima i el repartiment de les restes en contenidors de Silla i Alzira, uns desplaçaments que ha acreditat el seguiment del mòbil encriptat, l'únic que va mantindre Palma durant els 21 dies de la seua fugida. Una vegada descartada la planta de Guadassuar, la investigació es va centrar a la de Quart i l'abocador de Dos Aigües, on l'escorcoll no ha trobat cap resta de la víctima. Els agents consideren si bé Palma va fer passos per a esquarterar la víctima —comprant unes serres i material de neteja— no va arribar a fer-ho.

El vehicle de Palma pot ser una peça clau en el trencaclosques. Palma li va entregar el vehicle a un amic l'11 de novembre perquè es desfera d'ell, informant que el buscava la Guàrdia Civil i deixant pagades les despeses de la transferència en una gestoria de Xàtiva.

La Guàrdia Civil va accedir a la casa de Manuel el dia 15, més d'una setmana després de la desaparició de Marta, per a trobar-se un habitatge "endreçat, net i ordenat" que segons els agents és incompatible amb el d'un desmembrament. Han explicat que a la casa només han descobert perfils genètics de Marta en un pantaló que hi havia en un armari.

Del relat de Palma, del qual han destacat la fredor, han subratllat que va admetre l'ús de cocaïna, suposadament consentit, en les parts íntimes de Marta i que va reconéixer haver tingut alguna complicació amb aquesta pràctica amb una dona en una ocasió a a València, si bé ignorava el desenllaç. També han cridat l'atenció sobre el fet que els ocultara detalls confirmats, com l'intent de contractar serveis sexuals el matí de la desaparició de Marta Calvo.

El cas de Marta Calvo

Marta Calvo, de 25 anys i natural d'Estivella, va desaparéixer a la localitat de Manuel, a la Ribera Alta, el 7 de novembre de 2020, quan havia quedat amb l’home per Internet. Es creu que va arribar a entrar al domicili del detingut, que té 37 anys, antecedents penals per narcotràfic i va ser investigar per la mort d’una altra dona al barri valencià de Russafa.

Des de la confessió de l’acusat, les restes de Marta Calvo s’han estat buscant sense èxit en diversos abocadors pròxims a Manuel. Burón creu que si Palma no ha confessat mai el parador del cos de la seua filla és perquè on està hi ha més cossos.  

A Palma se'l considera també responsable d'haver posat fi a la vida de les joves Arliene Ramos i Lady Marcela en el transcurs d'unes pràctiques sexuals amb cocaïna i probablement altres substàncies. La Fiscalia demana per a ell 130 anys de reclusió i l'acusació popular, presó permanent. Palma serà processat també per l'intent d'homicidi de huit persones més en circumstàncies similars, a més de per narcotràfic.

El juí va començar el 10 de juny i de moment han declarat dues de les tres víctimes que van sobreviure a les agressions, mentre que la tercera s’ha retirat. També han declarat agents de la Guàrdia Civil que han participat en la investigació i han destacat la importància del testimoni d'aquestes dones per a reconstruir la trajectòria del presumpte assassí en sèrie.

Marisol Burón, a favor de l'enduriment de les penes

La mare de Marta Calvo va trencar el seu silenci el 15 de juny de 2020 en una carta on demanava als polítics un enduriment de les penes per a violadors i assassins amb l'objectiu d'evitar el patiment d'altres mares com ella. Burón lamentà que l'únic detingut per la desaparició de la filla ha pogut acollir-se al dret a no declarar i això ha deixat els investigadors sense respostes i sense poder saber què va passar realment.

Així mateix, en la carta Burón va recriminar a la justícia i a la classe política que el detingut estiguera lliure a pesar que tenia antecedents penals i estava pendent de juí, o que circulara amb un permís de residència caducat. Segons la mare, si s'haguera tingut en compte això, Marta estaria amb ella i aquest home no hauria causat un dolor irreparable tant a ella com a la família de la resta de víctimes.

També et pot interessar

stats