Maria Branyas, la persona més longeva del món, compleix 117 anys
Nascuda a San Francisco el 1907, ha viscut dues pandèmies, la Guerra Civil, la postguerra i el franquisme
Maria Branyas, la superanciana que és considerada com la persona més vella del món, ha complit aquest dilluns 117 anys a la seua residència d'Olot, a Girona. Branyas viu a la residència Santa Maria del Tura d'Olot i des de fa anys ja no atén mitjans de comunicació, però la seua família llança missatges a través d'un perfil de la xarxa social X —abans Twitter—.
"Bon dia, món. Hui complisc 117 anys. He arribat fins ací", s'ha congratulat el seu perfil de X. El missatge ve acompanyat d'una cita del missioner Pere Casaldàliga: "La vellesa és una espècie de sagrament. Perds oïda, però sents més, perquè escoltes la vida, no els sorolls… Davant la llum de la mort, la vida adquireix un pes específic, més definitiu".
Branyas ha rebut felicitacions públiques, entre elles del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, a través de X: "Felicitats Maria! A Olot viu la persona més anciana del món i hui compleix 117 anys. Un privilegi tindre-la amb nosaltres".
Maria sap que és la persona de major edat del planeta “però li és igual, diu que no és cap mèrit seu”, assegura Rosa Moret, la menor dels seus tres fills. Rosa explica que des d'aquest estiu sa mare ha patit una baixada "bastant gran", encara que deixa clar que “no li fa mal res ni pateix cap malaltia”, simplement l'edat ha fet que en els últims anys haja perdut visió, oïda i últimament també memòria.
Va nàixer a San Francisco (Estats Units) el 4 de març de 1907. Va tornar a Catalunya amb la seua família de xicoteta, el 1915, i ha viscut dues pandèmies (grip espanyola i covid), la Guerra Civil, la postguerra i el franquisme. Des dels 92 anys, ha batut un a un tots els rècords; i des del 2023 és la persona més longeva amb vida del món.
Presenta problemes de mobilitat —va en cadira de rodes— i auditius, però no ha patit malalties greus —fins i tot va superar la covid—, la qual cosa la converteix en un cas digne d'estudi. Per això, l'investigador Manel Esteller, eminència en el camp de la genètica i director de l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras, va recollir fa uns mesos mostres de la superanciana per a estudiar per què el seu genoma és tan resilient contra les malalties.
El rècord de longevitat l'ostenta la francesa Jeanne Calment, morta el 1997, que va viure exactament 122 anys i 164 dies. La segueixen la japonesa Kane Tanaka, que va viure 119 anys i 107 dies, la nord-americana Sara Knauss, amb 119 anys i 97 dies de vida, i amb 118 anys i 340 dies, la també francesa Lucile Randon.