Margarita del Val: "Ara no només importa el nombre de casos, sinó que siguen greus"

La viròloga del CSIC defensa que la prioritat és evitar una explosió descontrolada de contagis a les portes de Nadal i alerta contra la sensació de "falsa seguretat" que pot donar el certificat Covid

La viròloga del CSIC Margarita del Val, en declaracions a À Punt aquest dimarts
La viròloga del CSIC Margarita del Val, en declaracions a À Punt aquest dimarts / À Punt NTC

La viròloga i immunòloga del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Margarita del Val, veu amb bons ulls els nous criteris que el Ministeri de Sanitat estudia per al semàfor amb què es mesura l'evolució de la pandèmia a Espanya —anomenat Document d'actuacions de resposta per al control de la transmissió de la Covid-19—, i que contempla elevar els llindars per a establir el nivell de risc. Segons ha explicat aquest dimarts en declaracions a À Punt NTC, es tracta d'adequar el sistema a la nova realitat: amb una bona part de la població vacunada contra el virus, ara "no només importa el nombre de casos, sinó els que siguen greus".

L'especialista augura que es compliran els pronòstics sobre una nova onada del virus com la de Nadal passat, com ja està passant en molts països d'Europa, però remarca que Espanya arriba a aquest punt d'inflexió amb els deures fets perquè s'ha vacunat la immensa majoria de la població de més de 60 anys, la més vulnerable. "Aquest hivern podrem calibrar de veres quina és la potència del virus davant una societat immunitzada", ha assenyalat. En tot cas, ha remarcat, la previsió és que la proporció de casos greus sobre el total siga encara més baixa que en l'onada de l'estiu passat.

Del Val opina per això que la màxima prioritat ara, una vegada protegits els col·lectius poblacionals que comporten més risc, és evitar a qualsevol preu que l'onada es convertisca en explosiva i, sobretot, que la pujada d'incidència en els grups joves es trasllade als majors. "Per què hem estat tan tranquils durant la tardor? Perquè com que hi ha pocs casos, la velocitat de creixement de l'onada és molt més lenta. I hem d'intentar seguir en aquesta situació", ha apuntat.

Per a això hi ha diverses ferramentes, com ara sotmetre's a tests d'antígens abans de les reunions socials de Nadal o seguir mantenint unes mesures sanitàries mínimes d'higiene, ventilació i mascareta. L'experta també adverteix, en aquest sentit, que cal evitar els "casos de supercontagi", és a dir, esdeveniments massius en què s'infecten moltes persones: "Aquesta bola de neu no hi ha després qui la pare", alerta.

Sensació de "falsa seguretat" amb el certificat Covid

Amb les dades de contagis en augment en l'últim mes i vora mig milió de persones a la Comunitat Valenciana sense vacunar, el Consell estudia la implantació del passaport Covid com a requisit per a accedir a determinats espais públics. El president, Ximo Puig, no ha concretat encara quan, ni com ni a on, però sí que ha avançat que l'administració ja ha fet el primer pas i ha sol·licitat un informe jurídic per a avaluar la viabilitat legal de la mesura. La viròloga Margarita del Val ha alertat que aquest instrument, tot i ajudar a reduir la circulació del virus, podria alhora donar una sensació de "falsa seguretat" perquè no elimina els contagis. "Les persones vacunades també contagiem i no sabem quant", argumenta l'experta.

També et pot interessar

stats