Mar Pastor (UVFI): "No hi ha un perfil d'agressor de violència de gènere i cada vegada són més joves"

La Comunitat Valenciana és pionera amb catorze unitats de valoració forense integral que avaluen tant les víctimes com els agressors per detectar els factors de risc

Mar Pastor, cap de secció de la unitat de valoració forense integral de l'Institut de Medicina Legal d'Alacant / À Punt NTC

Encara no ha acabat el primer mes de 2023 i ja s'han registrat quatre víctimes de violència de gènere a Espanya. Les xifres tampoc van ser bones per a desembre de 2022 amb onze dones assassinades a mans de les seus parelles o exparelles.

La Comunitat Valenciana és pionera en les unitats de valoració forense integral (UVFI) amb catorze. Són unitats dins dels jutjats on treballen diferents professionals forenses, com ara psicòlegs o tècnics en serveis socials, en els casos de violència de gènere.

El que fan és avaluar tant a les víctimes com els agressors per a detectar els factors de risc. Amb els menors tenen una especial dedicació i practiquen el que s'anomena prova preconstituïda, una declaració gravada, perquè el menor no haja de repetir-la i evitar el trauma.

Mar Pastor, cap de secció de la unitat de valoració forense integral de l'Institut de Medicina Legal d'Alacant, ha explicat a Les notícies del matí que tenen una cambra de Gesell en la qual fan les proves preconstituïdes, que és una "avanç molt substancial en la no victimització dels menors".

Les proves preconstituïdes amb els menors

"Es grava la declaració amb la intenció que aquest menor mai més haja de tornar a declarar. Hi ha xiquets que viuen situacions dramàtiques i cada vegada que les recorden estem produint un mal en ells". Entre el 2021 i el 2022 hi ha hagut un 50% més de peticions de la prova preconstituïda en les UVFI.

Segons ha contat Mar Pastor, ells intervenen quan l'autoritat judicial així ho sol·licita per a diferents "tipus de pericials, com fer avaluacions del risc, avaluacions integrals de la dona, de la persona pregunta agressora, dels fills, hi ha una carta àmplia d'avaluació pericial".

Des de 2020 hi ha un protocol que els permet interactuar amb sistema Viogen i facilitar l'intercanvi d'informació amb l'agent que porta la protecció de la víctima quan es realitza l'informe.

Els factors de risc en l'agressor

Sobre els paràmetres es tenen en compte per a avaluar el grau de risc de la víctima de violència de gènere, l'experta ha detallat que són molts, per exemple, "conductes de violència prèvies amb altres parelles, ja que la reincidència és elevada", el consum d'alcohol i drogues, persones geloses, amb trastorns de personalitat o violentes, entre altres.

El que no hi ha, ha dit, és perfil identificable en els agressors masclistes. "No hi ha un perfil que puguem establir a edat, nivell d'estudis, etcètera, perquè afecta a tots els àmbits, edats i professions".

Existeixen indicadors que ajuden a tindre una percepció que poden produir-se aquest tipus de conductes, com persones geloses, amb distorsions cognitives sobre el paper de la dona i de l'home, consumidors de substàncies, però no un perfil d'agressor.

La cap de l'UVFI d'Alacant ha afegit que el que sí que "existeixen indicadors" que ajuden a tindre una percepció que poden produir-se aquest tipus de conductes, com "persones geloses, amb distorsions cognitives sobre el paper de la dona i de l'home en la societat, consumidors de substàncies, però no existeixen un perfil d'agressor que puguem agafar".

Mar Pastor ha alertat de la violència de gènere en les persones molt joves. "Veiem que hi ha un control de totes les aplicacions del mòbil com el WhatsApp i enamorament mal entés que és una forma de violència i control en persones de 15 i 16 anys".

També et pot interessar

stats