El grup Gama, vint anys assistint les víctimes de violència masclista

Un equip vigila de nit que els agressors no incomplisquen les ordes d'allunyament

Agents del Gama nocturn de la Policia Local de València / À Punt NTC

L’equip Gama nocturn, el grup de la Policia Local de València que s'encarrega de protegir les víctimes de la violència masclista, va ajudar a detindre un centenar d'agressors l’any passat i va fer més de 2.000 vigilàncies. Enguany, fa vint anys que es va crear aquesta unitat especialitzada. Un equip d’À Punt Notícies ha passat unes hores amb els equips de dia i de nit per a saber com treballen aquestes agents protectores.

“Podem fer les vigilàncies de forma estàtica al voltant dels domicilis, o a vegades ens movem pels voltants, vigilant que l’agressor no done voltes prop del domicili de la víctima”, explica la comissària responsable del grup Gama, Estefania Navarrete. 

Aquest grup especialitzat de la Policia Local de València vigila de nit que els agressors no incomplisquen les ordes d'allunyament. “Hem implementat un equip nocturn perquè de nit hi havia moltíssims episodis de violència masclista”, assegura l’agent. 

Quan una dona denuncia, se li assigna un agent protector. A partir d’ací, aquest comença a treballar amb la víctima, no només oferint-li una protecció policial, sinó una assistència integral. Diàriament, fan el seguiment dels casos i depenent de la valoració de risc en el sistema Viogen, mantenen un contacte més estret amb la víctima. “A la mínima inquietud o temor que té, la víctima contacta amb nosaltres. Si elles ho necessiten, han de saber que estem al seu costat”, explica Vanessa, agent del grup Gama. 

Des de l’equip policial reclamen més instruments legals per a poder interactuar més amb els agressors i consideren que haurien de millorar-se també els sistemes de control telemàtic dels maltractadors reincidents.

També et pot interessar

stats