El Mar Menor, primer espai natural europeu amb personalitat jurídica pròpia

Aquest reconeixement obri la porta a altres espais naturals, com l’Albufera de València

El reconeixement d'entitat jurídica del Mar Menor obri la porta a una major protecció per a altres espais naturals, com l'Albufera de València / À Punt NTC

El Mar Menor, a Múrcia, ha estat reconegut com el primer ecosistema europeu amb personalitat jurídica pròpia, com ho són les persones o les empreses. Aquesta fita, fruit d’una iniciativa legislativa popular, significa que podrà lluitar als tribunals contra possibles atacs.

El reconeixement de la personalitat jurídica “implica que l’espai tinga legitimitat per a demanar que es respecten els seus drets, que es protegisquen i que se seguisquen els instruments i eines de protecció existents”, afirma Salma Cantos, advocada i professora de Medi Ambient a la Universitat Politècnica de València.

Aquesta decisió obri la porta al fet que altres espais naturals reclamen el mateix dret. Les associacions ecologistes valencianes ja pensen en la possibilitat de reclamar aquesta figura per a espais com l'Albufera de València, la qual cosa implicaria una major protecció.

“En qualsevol lloc de la nostra comunitat on aquesta figura siga aplicable, hi estarem darrere i li donarem suport”, ha avançat el coordinador d’Ecologistes en Acció al País Valencià, Albert Bernabé.

“L'Albufera s’està deteriorant a passos de gegant i potser seria un dels llocs on més important seria aconseguir que també tinga entitat jurídica”, evitant així “el deteriorament que actualment està patint”, afegeix Bernabé

El projecte de llei preveu una gestió dividida en tres òrgans, que pretén “donar cabuda a la ciutadania, a la part política i a les persones expertes en la matèria”. 

També et pot interessar

stats