El defensor del poble exigeix un informe "concloent" sobre l'ampliació del port de València a Transició Ecològica

La institució respon a una queixa de l'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret sobre l'impacte del trasllat de la terminal de creuers

Imatge d'arxiu del port de València
Imatge d'arxiu del port de València / À Punt NTC

El defensor del poble, Ángel Gabilondo, ha reclamat al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que es pronuncie sobre l'ampliació nord del port de València. En resposta a una queixa presentada per l'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la institució considera "imprecisa" la contestació que va donar en el seu moment la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental sobre l'ampliació del port.

Així mateix, recorda que el pronunciament de l'òrgan ambiental "ha de ser concloent" i sol·licita, en conseqüència, "un informe en el qual expose motivadament el seu criteri" sobre la qüestió.

L'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, que forma part de la Comissió Ciutat-Port, va presentar una queixa al Defensor del Poble per la pretensió de l'Autoritat Portuària de València de traslladar la terminal de creuers des del dic nord a les drassanes de la Unió Naval, al costat del barri de Natzaret. 

En el seu escrit, l'entitat veïnal destacava que el trasllat no estava previst en el projecte inicial d'ampliació nord del port i, per tant, no estava emparat per la declaració d'impacte ambiental (DIA) de 2007. L'associació denunciava que els grans vaixells "són una greu font de contaminació atmosfèrica i acústica" i reivindicava el seu dret "a respirar aire net".

En la seua resposta a l'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, i després d'analitzar l'informe remés per l'Autoritat Portuària de València, Gabilondo ha recordat que cal complir amb el mandat "que l'article 45 de la Constitució dirigeix als poders públics", és a dir, "el de vetlar per la utilització racional de tots els recursos naturals amb el fi de protegir i millorar la qualitat de la vida i defensar i restaurar el medi ambient". En eixe sentit, la institució destaca tres elements que no poden ignorar-se: el temps transcorregut des de l'avaluació ambiental del projecte (2007), el fet que les obres encara no s'han executat totalment i, a més, que el projecte inicialment avaluat ha estat modificat.

Per tant, el defensor del poble assegura que, per a complir amb el mandat constitucional, cal un "pronunciament concloent" sobre dues qüestions: si els elements i les condicions sobre els quals es va efectuar l'avaluació ambiental continuen sent els mateixos, i si les modificacions introduïdes en el projecte poden generar nous impactes, la qual cosa faria necessària alguna classe d'avaluació reglada o la modificació de la DIA.

La Comissió Ciutat-Port reclama la paralització de l'ampliació nord pel gran impacte que tindrà sobre tota l'àrea metropolitana de València, com en la mobilitat i la contaminació, i sobre el parc natural de l'Albufera i les platges del sud de la ciutat.

També et pot interessar

stats