Es manté la vaga de metges: la tercera reunió entre Sanitat i CESM acaba sense acord

El sindicat mèdic diu que respondrà "prompte" l'oferta de la Conselleria i l'acusa de no haver-la oferit amb 48 hores d'antelació 

Protesta dels treballadors a l'hosipital de la Ribera
Protesta dels treballadors a l'hospital de la Ribera / Col·legi d'Infermeria

La vaga de metges i metgesses prevista per als dies 17 i 18 de gener segueix en peu a la Comunitat Valenciana a hores d'ara. La reunió mantinguda aquest dimecres entre la Conselleria de Sanitat Universal i el sindicat mèdic CESM-CV, l'entitat convocant, no ha servit per a desencallar la situació i ha acabat finalment sense acord. Segons ha denunciat l'ens, la falta d'entesa es deu al fet que l'administració autonòmica "ha retardat" fins a la reunió de hui el contingut de l'oferta amb què volia evitar les aturades i no les ha facilitat amb 48 hores d'antelació.

Era la tercera trobada entre Sanitat i CESM-CV per a negociar, però no ha donat de moment cap fruit. El sindicat ha explicat que no s'ha pogut arribar a cap acord amb Sanitat per a desconvocar la vaga perquè els responsables del diàleg per part de l'administració han "incomplit" el compromís de lliurar-los les propostes amb anterioritat a la reunió. Ara han d'estudiar l'oferta, que no han fet pública, i "prompte" comunicaran la resposta.

Així mateix, el CESM-CV ha expressat la seua sorpresa per "l'optimisme manifestat" pel conseller, Miguel Mínguez, en els mitjans de comunicació sobre el curs de les negociacions per a finalitzar la vaga, ja que desconeixien fins al moment de la reunió els termes de l'oferta sobre les reivindicacions plantejades per a poder adoptar una decisió.

En la segona reunió, que va tindre lloc el 22 de desembre, el sindicat va manifestar que veia "real" la possibilitat d'aconseguir un acord "tot i mantindre encara distàncies importants en reivindicacions essencials", i es felicitaven per la "voluntat d'acord" expressada per l'administració autonòmica.

En aquella trobada es va contemplar alguna de les reivindicacions del col·lectiu mèdic, com la jornada setmanal de 35 hores i que la reducció s'aplique a la jornada de dissabte "eliminant-ho com a jornada laboral ordinària". També es continuaren negociant altres punts com a millores retributives tant en jornada ordinària com en les guàrdies, encara sense concretar les partides i quantia, l'augment de les hores de formació, la implantació de les agendes amb límit de pacients citats en atenció primària i hospitalària o el compliment de l'acord de transport als domicilis.

Així mateix, es va abordar l'establiment d'una normativa que regule les guàrdies presencials i localitzades respectant els drets del metge i limitant el nombre de guàrdies presencials i localitzades, millores en el decret de places de difícil cobertura, el pagament pels desplaçaments dels MIR en rotatoris fora de la localitat i les dietes del personal de SAMU, entre altres temes.

Quasi vaga en huit comunitats

A més de la Comunitat Valenciana, la sanitat pública està a les portes de la vaga en altres set comunitats autònomes: Madrid, Catalunya, Extremadura, Navarra, Andalusia i Galícia. El col·lectiu demana millores en els serveis i les condicions laborals en un moment en què l'allau d'infeccions respiratòries ha tornat a posar contra les cordes el sistema.

En un intent per rebaixar la tensió, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha fet una crida al diàleg i a l'enteniment aquest dimecres i ha defensat que el seu ministeri ha anat aportant solucions als problemes que s'han plantejat amb més de 1.000 milions d'euros per a reforçar l'atenció primària i seguint el full de ruta conjunt traçat en el Consell Interterritorial de Salut.

També et pot interessar

stats