Les mans del Genovés, símbol de la pilota en l'art valencià

Paco Cabanes va ser el model de l'exposició "El punt dins el moviment", de l'artista Manuel Boix, una sèrie d'escultures en homenatge a la pilota valenciana

L'Arc Daurat, escultura basada en les mans del Genovés
L'Arc Daurat, escultura basada en les mans del Genovés / À Punt NTC

La figura del Genovés va sobrepassar el món de la pilota i també va deixar la seua empremta en el patrimoni cultural valencià. Les mans de Paco Cabanes, que ha mort aquest dissabte als 66 anys, van servir de model per a les obres escultòriques de l'artista de l'Alcúdia, Manuel Boix, dins de la sèrie "El punt dins el moviment".

La direcció d'aquest projecte, amb el que la Generalitat va voler reivindicar la pilota valenciana i els pilotaris de referència al territori valencià, va recaure en les mans de Boix.

Juntament amb altres companys, l'artista va treballar durant tres anys en les escultures. Va ser buscant models amb els quals basar la seua obra que va conéixer el Genovés. "Gràcies a ell tinguérem la possibilitat d'observar als pilotaris mentre es vestien als vestuaris, com s'enllestien les mans i es preparaven per al joc", narra Boix. "Ens fixàvem en les seues postures i en el moviment de la pilota", afig.

El creatiu recorda de Cabanes que "emanava una alegria innata i creia en el projecte inclús més que nosaltres". Durant els anys de treball, el pilotari es reunia amb els escultors i modelava per a ells, seguint les seues instruccions. D'aquella experiència, Boix recorda amb estima "quan esmorzàvem junts i parlàvem de tot".

Però d'aquesta exposició també va sorgir l'escultura que representa el trofeu que s'atorga als grans campions de la pilota: uns dits de bronze esculpits a imatge dels del Genovés.

Una vegada finalitzat "El punt dins el moviment" a la presentació de l'Expo de Sevilla de 1992, les peces van viatjar en una mostra itinerant que va ser exposada en llocs com la Fundació Bancaixa, a Madrid i altres espais de la Comunitat Valenciana, com l'Arc Daurat a Xàtiva, amb una acceptació gran per part de la crítica i del públic.

També et pot interessar

stats