Les llistes d'espera de persones dependents es redueixen un 12% l'últim any

La Comunitat Valenciana, entre les regions on més ha crescut la cobertura en els últims dotze mesos.

Una persona dependent en cadira de rodes
Una persona dependent en cadira de rodes

Les llistes d'espera de persones dependents s'han reduït un 12% l'últim any, de manera que s'han quedat en 293.173. Tot i això, les persones encara pendents de valoració han augmentat un 8%, segons un informe de Comissions Obreres (CCOO) sobre el sistema de la dependència.

A 31 de març de 2018, el sistema atén amb prestació efectiva 967.835 ciutadans, encara que el nombre de persones amb dret reconegut ascendeix a un total de 1.261.008.

D'acord amb la secretària de Política Social de CCOO, Paula Guisande, "una de cada quatre persones dependents no té cap tipus de prestació". Per això ha reclamat un pla de xoc de 2.500 milions d'euros amb els quals es podria atendre aquestes persones i generar almenys 100.000 llocs de treball.

"És el moment que la recuperació també arribe al sistema d'atenció de la dependència" i es veja reflectida en els pressupostos, ha insistit Guisande.

Castella i Lleó, les ciutats autònomes, Múrcia i les Baleares, són les comunitats que tenen menys beneficiaris en llista d'espera i pendents de valorar, mentre que les Canàries i Catalunya encapçalen la llista.

Navarra, València i Castella-la Manxa són les comunitats autònomes on la cobertura ha crescut més durant els últims dotze mesos, encara que l'informe alerta que s'ha fet atorgant un nombre major d'ajudes econòmiques per a l'atenció familiar, amb un cost menor que la residencial.

L'informe xifra la despesa mitjana per beneficiari atés en 9.226 euros a l'any, per la qual cosa, tenint el compte les persones amb prestació efectiva el febrer de 2018, el cost del sistema de la dependència és de 8,8 milions d'euros per a enguany.

Pel que fa al percentatge de persones beneficiàries respecte a la població total, Castella i Lleó és la que atén a un percentatge major, ja que quasi el 3,5% de la població rep algun tipus de prestació a càrrec del sistema. En l'extrem contrari d'atenció segons població se situen Canàries, Comunitat Valenciana, Balears i Navarra.

L'informe de CCOO calcula que el reconeixement de prestacions efectives per a l'1,3 milions de persones en situació de dependència actualment reconegudes necessita un finançament d'entre l'1 i l'1,5% del PIB, en funció de la qualitat dels serveis i les prestacions que s'implementen.

Amb aquest finançament, el sindicat també considera que la creació d'ocupació, segons els serveis d'atenció pels quals s'aposte per a completar l'atenció a tots els dependents, podria situar-se entre els 100.000 i 200.000 llocs de treball.

Per al sindicat, la dotació del pla de xoc que proposen de 2.500 milions hauria d'articular-se a través de la recuperació del nivell acordat, suspés des de l'any 2012 per l'Administració General de l'Estat.

"Les comunitats autònomes estan protagonitzant des de 2015 la recuperació del sistema reduint les llistes d'espera, però ho estan fent en solitari perquè el govern central ha abandonat la dependència", ha assegurat Enrique Martín, autor del document.

Els responsables del sindicat han alertat també del risc que aquesta reducció de les llistes d'espera es faça prioritzant les prestacions econòmiques per mitjà de l'atenció familiar. Han recordat que la llei la recull com una prestació de caràcter excepcional, quan la persona beneficiària és atesa per l'entorn familiar tot reunint certes característiques.

També et pot interessar

stats