La llengua de signes avança en la inclusió, però encara queda molt a fer

El professorat reclama que la formació d'aquesta llengua oficial estiga reglada

Visitem una classe de llengua de signes en Fesord / À Punt NTC

Aquesta setmana se celebra el Dia Internacional de la Llengua de Signes per a visibilitzar i conscienciar sobre la diversitat lingüística i la importància de donar suport a les persones sordes. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, més del 5% de la població mundial, és a dir, vora uns 430 milions de persones, pateixen una pèrdua d'audició incapacitant.

Cinc de cada mil nadons tenen algun tipus de sordesa a Espanya. Per a moltes d'aquestes persones amb problemes d'audició, la llengua de signes és l'idioma matern amb què es comuniquen en el dia a dia. En els últims temps s'ha avançat molt en la integració de la llengua, però queda molt a fer. Hui la llengua de signes està reconeguda com a oficial, mentre que la formació no està reglada. Per això, els especialistes que es dediquen a ensenyar-la o les persones que la utilitzen no tenen reconegut el mateix estatus que una persona que parle qualsevol altre idioma, i no poden tindre un títol oficial de la mateixa manera que el que aconsegueix un estudiant d'anglés, per exemple.

L'interés per la llengua de signes està augmentant i l'alumnat és variat. Des de persones que perden audició o professionals que treballen en l'atenció al públic, fins a persones amb un interés lingüístic com el que pot despertar qualsevol altre idioma.

També et pot interessar

stats