La llei trans compleix 4 anys amb més de 500 persones ateses

Oltra confia que s'aprove prompte la llei estatal per a harmonitzar les normes

Una persona amb una bandera trans
Una persona amb una bandera trans

En el quart aniversari de la seua aprovació, Mónica Oltra ha aprofitat per a fer balanç dels 4 anys de la Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i l'expressió de gènere.

La consellera ha explicat que des de l’aprovació a la Comunitat Valenciana de la llei, la sanitat pública valenciana ha fet 565 intervencions quirúrgiques a persones transsexuals, en els últims 4 anys, i ha canviat 712 noms al sistema d’informació poblacional (SIP) per adaptar-lo a la identitat de gènere sentida per la persona sol·licitant. A més, entre 2018 i 2020 s'han registrat 91 activacions de protocols escolars.

Aquestes són algunes de les principals dades de l'informe d'implementació de la norma valenciana, que el Consell presentarà a les Corts, i per a Oltra demostren que aquestes persones són el col·lectiu "més vulnerable" de la població LGTBI. De fet suposen una de cada tres atencions de les oficines del servei Orienta per a l’atenció de persones LGBTI i les seues famílies.  

La vicepresidenta ha mostrat la seua confiança que prompte s'aprove la llei estatal, com va parlar amb la ministra Irene Montero, per a poder harmonitzar les normes i que ajude les comunitats a desplegar les seues lleis autonòmiques, especialment en el Registre Civil i a despatologitzar a aquestes persones. 

Per a Oltra, la possibilitat d'inscriure’s en el registre civil autodeterminant-se el gènere sentit que permet la norma valenciana és un pas fonamental, però ha recalcat que ahí acaben les competències autonòmiques i, per tant, la pilota està en el terrat de l’Administració General de l’Estat espanyol.

La vicepresidenta ha destacat també que seria "simbòlic" que la normativa estatal poguera aprovar-se aquest mes de juny coincidint amb Dia Internacional de l'Orgull LGBT.

També et pot interessar

stats