L'esborrany de llei trans no preveu diagnòstic de disfòria de gènere per a demanar canvi de sexe en el registre

L'executiu ha indicat que és un projecte del Ministeri d'Igualtat i que encara no està consensuat.

Una bandera trans oneja a les portes del Congrés
Una bandera trans oneja a les portes del Congrés / @PlataformaTrans

L'esborrany de la llei per a la igualtat de les persones trans dissenyat pel Ministeri d'Igualtat permetrà el canvi de sexe en el registre sense necessitat d'informe ni tractament mèdic a partir dels 16 anys, i entre els 12 i els 16 amb consentiment de pares o tutors.

És una de les principals novetats que introdueix l'esborrany, ja que la legislació actual exigeix un informe mèdic que diagnostique disfòria de gènere per a poder demanar aquest canvi.

D'aquesta manera, l'esborrany de la llei estableix la despatologització de la transsexualitat, en línia amb l'Organització Mundial de la Salut.

Un esborrany sense consensuar

El Ministeri d'Igualtat aspira a iniciar la tramitació legislativa d'aquest avantprojecte de llei en la primera quinzena de febrer, i per això es reuniren la setmana passada la ministra Irene Montero i la vicepresidenta primera del govern central, Carmen Calvo. Però, segons ha precisat l'executiu, encara no s'ha consensuat l'esborrany i, per tant, podria tindre alguna modificació abans de l'aprovació.

Fonts de l'executiu han explicat a l'agència Efe que l'esborrany respon als postulats que defensa Unides Podem, no al conjunt del Govern, i que el text ha de seguir la "tramitació habitual", en la qual participen diversos ministeris, principalment Justícia i Sanitat.

De moment, pocs dies abans que el Consell de Ministres li done llum verda, la llei continua arreplegant alguns temes que han causat desavinences entre els socis de govern i en diferents sectors del feminisme, com són la despatologització de la transsexualitat i l'autodeterminació de gènere.

Els eixos del projecte són els següents:

  • Es reconeix el dret a la identitat de gènere lliurement manifestada, sense necessitat d'aportar diagnòstic mèdic o psicològic per a sotmetre's a tractament previ. Així s'elimina el requisit de diagnòstic de disfòria de gènere per al canvi de sexe en el registre i serà prou la lliure declaració de la persona interessada.

S'elimina el requisit de la majoria d'edat per a sol·licitar la rectificació de l'esment registral del sexe. D'aquesta manera, els majors de 16 anys estaran plenament legitimats per a sol·licitar-lo; els menors entre 12 i 16 anys podran fer-ho a través dels representants legals o amb el seu consentiment; i en el cas dels menors de 12, els pares o tutors podran demanar el canvi de sexe registral amb la conformitat de les criatures.

El canvi de sexe en el registre no alterarà les causes jurídiques obertes amb anterioritat a la modificació registral. Es busca tranquil·litzar així col·lectius feministes que alertaven de la possibilitat que alguns agressors recorregueren a aquesta llei per a evitar les penes que estableix la llei de violència de gènere.

La rectificació de l'esment registral al sexe no obliga a canviar el nom i, per a facilitar la plena inclusió dels i les menors trans, se'ls permet canviar el nom sense rectificar el sexe.

El dret a la identitat de gènere lliurement manifestada es reconeixerà també als estrangers que es troben a Espanya, amb independència de la seua situació administrativa.

El Ministeri de l'Interior adoptarà les mesures necessàries perquè els documents oficials d'identificació puguen ometre, a petició de la persona interessada, l'esment relatiu al sexe.

Es garanteix atenció específica a les persones trans i es prohibeix obligar-les a sotmetre's a tractament. Això significa que el Sistema Nacional de Salut oferirà tractament hormonal, teràpia de veu, cirurgies genitals, mamoplàsties, mastectomies i material protètic, i les "persones trans amb capacitat de gestar" podran optar a tècniques de reproducció assistida.

Es garanteix el dret de l'alumnat a exterioritzar la pròpia identitat de gènere, i se n'haurà de respectar la imatge física, l'elecció d'indumentària i l'accés i ús de les instal·lacions del centre educatiu de conformitat amb la seua identitat de gènere.

En les pràctiques, celebracions i competicions esportives les persones trans participaran segons el sexe registral i no es podran fer proves de verificació de sexe, "sense perjuí del compliment oportú de les normes que regeixen les competicions internacionals".

En l'àmbit laboral s'estableixen incentius per a la contractació de persones trans desocupades, amb especials dificultats per a incorporar-se al mercat laboral.

Les persones trans preses també tindran dret a ser tractades segons el sexe registral, encara que podran demanar que les separen d'aquest grup si temen que es posa en risc la seua seguretat o intimitat.

També et pot interessar

stats