Les Corts donen llum verda a la proposició de llei de l'aigua debades als bars i les recompenses per reciclar

La norma d’economia circular tira avant amb els vots del Botànic i inclou una esmena pactada amb el PP sobre la crema agrícola

Una cambrera ompli un got amb aigua de l'aixeta, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de novembre 2022 - 10:01 Actualitzat: 12 de novembre 2022 - 17:32

La llei que implantarà el retorn dels envasos amb un incentiu econòmic o que contempla que els restaurants oferisquen aigua debades a la clientela farà un pas avant aquest dijous.

Les Corts han aprovat la proposició de llei de residus i sòls contaminats per al foment de l'economia circular a la Comunitat Valenciana, després que finalment els grups del Botànic hagen arribat a un acord amb el PP perquè la Generalitat siga qui establisca quan i com es fa la crema als camps.

La norma, en marxa des del 2018, ha tirat avant amb els vots a favor dels socis de govern (PSPV, Compromís i Unides Podem), l'abstenció de Ciutadans i el rebuig de PP i Vox.

Agricultura regularà els criteris fitosanitaris

En concret, l'esmena que han proposat el Botànic i el PP recull que la Conselleria d'Agricultura regularà els criteris i les circumstàncies fitosanitàries, d'accessibilitat i de maneig de les parcel·les per a evitar la propagació de plagues o la prevenció d'incendis forestals, que s'aplicaran o concretaran en els plans de crema agrícola o altres instruments.

En una altra esmena transaccional, els socis de govern i Cs han pactat articles per a millorar el tractament de residus d'aparells elèctrics i electrònics, vehicles al final de la vida útil, residus sòlids en el medi marí i residus tèxtils.

Aquesta norma, que pretén avançar en matèria de sostenibilitat, ha tingut una tramitació llarga i accidentada perquè ha hagut, per exemple, d'adequar-se a la llei estatal del mateix àmbit aprovada fa poc. De fet, segons estava plantejada inicialment, s’endinsava en competències estatals en aspectes com el d’atribuir-li als ajuntaments el desenvolupament de part de les mesures sense dotació econòmica i, fins i tot, per ser un text confús i de difícil comprensió.

La Confederació Empresarial Valenciana, la CEV, també s'hi va oposar aleshores, en considerar que alguns dels aspectes que regulava eren ingerències en l'activitat empresarial.

La llei inclou la creació d'una Agència Valenciana de Residus, organisme que farà efectiu el compliment de la llei. Des del moment que entre en vigor la llei de residus i economia circular, s'implantarà el sistema de devolució d'envasos de plàstic de menys de 3 litres a canvi d'un incentiu econòmic.

Així mateix, una altra de les mesures que recollirà la llei d’economia circular serà un mínim de volum d’envasos reutilitzables de les begudes de les empreses de menjar per a emportar i de la restauració. 

Una altra de les novetats serà que la restauració i els edificis de l'administració hauran de facilitar l'accés a aigua potable de manera gratuïta.

A través d'aquesta norma, l'administració fomentarà la creació d'un teixit industrial i comercial per als productes de segona mà, i per a la reparació i reutilització d'aquests, amb l'objectiu de reduir la coneguda com a obsolescència programada. També pretén combatre el desaprofitament alimentari i impulsar la compra pública responsable en les administracions.

Altres aspectes que es potencien amb aquesta llei són la recollida de residus porta a porta i que als ecoparcs hi haja un espai per a productes que es puguen reutilitzar. 

També et pot interessar

stats