Els bars, restaurants i cafeteries hauran d'oferir des d'ara aigua de l'aixeta de manera gratuïta

Entra en vigor la nova llei de residus elaborada pel Ministeri per a la Transició Ecològica

imatge d'arxiu d'una aixeta
imatge d'arxiu d'una aixeta / Shutterstock

Els bars, restaurants i cafeteries estan obligats des d'aquest dilluns a facilitar als clients aigua de l'aixeta de manera gratuïta. La llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular ha entrat en vigor aquest dilluns després de la publicació aquest passat dissabte en el Butlletí Oficial de l'Estat, excepte pel que fa als dos nous impostos de nova creació, l'aplicació dels quals s'ajorna a l'1 de gener del 2023. El primer dels impostos s'aplicarà sobre els envasos de plàstic no reutilitzables i el segon, al depòsit de residus en abocadors, la incineració i la coincineració de residus.

Amb la intenció de reduir el consum de plàstic, la norma preveu que les administracions públiques adopten les mesures necessàries per a reduir el consum d'aigua embotellada a les seues dependències i en altres espais públics, segons recordava el Ministeri per a la Transició Ecològica a darreries del 2021 durant la tramitació del text normatiu.

D'altra banda, des de l'1 de gener del 2023 els comerços minoristes d'alimentació d'una superfície de 400 metres quadrats o més hauran de tindre almenys un 20% de la seua àrea dedicada a productes sense embalatge primari, amb venda a granel o a través d'envasos reutilitzables. A més, hauran d'acceptar envasos reutilitzables (bosses, tàpers o botelles) del bon estat d'higiene dels quals haurà de responsabilitzar-se l'usuari i, en cas de no estar en condicions, el comerciant podrà rebutjar-los.

La llei, a més, amplia l'arreplega separada als bioresidus domèstics, a partir de juliol del 2022 per a entitats locals de més de 5.000 habitants, i des del 2024 per a la resta de municipis; i als residus tèxtils, oli de cuina usat, residus domèstics perillosos i residus voluminosos a partir del 2025. Els residus de construcció i demolició hauran de classificar-se per materials, preferentment en l'origen des del 2022, i la demolició haurà de ser selectiva a partir del 2024.

En total, l'any 2035, el percentatge de residus municipals recollits de manera separada ha de ser de "com a mínim" el 50 per cent en el pes total de tots els que es generen.

La nova norma estableix objectius de prevenció de residus per a reduir-ne el pes en un 13% respecte als generats el 2010 el 2025 i un 15% el 2030, i marca el repte de rebaixar a la meitat la pèrdua de desaprofitament alimentari el 2030, al mateix temps que retira l'IVA de les donacions de productes a les ONG, com els bancs d'aliments.

També et pot interessar

stats