La llei d'ordenació del territori afecta unes 1.000 vivendes a la Comunitat Valenciana

L’Agència Urbana Valenciana vol aplicar la llei d’ordenació del territori per a regularitzar la situació

La Generalitat vol ara actuar amb duresa contra les cases construïdes sense llicència / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana, més de 300.000 edificacions s'han construït sense llicència, o bé sense planificació de recursos i residus. La majoria són casetes d'eines per a l'horta, però també hi ha xalets i altres habitatges grans, sobretot en àrees rurals.

Fins ara, eren els ajuntaments els encarregats d'aplicar la llei d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge (LOTUP), però una nova modificació de l'any 2019 va establir un nou règim extraordinari per a regular aquests habitatges, pel qual els municipis envien els expedients a l'Agència Urbana Valenciana, que depén de la Conselleria de Política Territorial. Fins ara, s'hi han adherit 170 poblacions.

Manuel Civera, director de l'Agència, ha explicat a À Punt Notícies que aquest pla d'ordenació urbana preveu derruir les construccions que siguen posteriors a l'agost de 2014, que segons la Generalitat són unes 1.000. Només es podran salvar si es redueix al mínim l'impacte ambiental en l'entorn. La resta serien demolides i la factura aniria a càrrec del propietari que ha comés la infracció.

Així i tot, el control no ha sigut sempre prou eficaç. Un exemple és el municipi d'Alboraig, on l'alcaldessa, Paqui Collado, ha assegurat que no disposen dels recursos per a aplicar aquesta llei. Per solucionar-ho, l'Agència, en col·laboració amb el Departament d'Urbanisme de la Universitat Politècnica de València, va publicar una guia orientativa que ha de servir per a regularitzar la situació d'aquestes vivendes construïdes en sòl no urbanitzable.

Els ajuntaments, per contra, han manifestat que s'estimen més que assolar siga l'última opció. "No tenim intenció d'eliminar cases. Si la persona afectada pren mesures, tot pot ser esmenable" ha assegurat Paqui Collado. També s'ha mostrat a favor d'altres mesures Rafael Pérez, regidor d'Urbanisme de Bunyol: "Hi ha moltíssimes vivendes des de l'any 75, tenim una tasca ingent al davant".

Civera ha insistit que l'objectiu de l'administració és que la construcció sense llicència quede per a sempre en el passat.

També et pot interessar

stats