Les llàgrimes del cayuco Z: dos orfes i una mare desesperada

Mentre augmenta la crispació política per compartir la tutela dels menors immigrants, el president canari recorda que "parlem de xiquets" supervivents de la ruta més mortífera del món: de gener a juny 5.054 morts, un cada 45 minuts

Els serveis de Creu Roja atenen un xiquet rescatat al costat d'altres immigrants en aigües pròximes a El Hierro en juny
Els serveis de Creu Roja atenen un xiquet rescatat al costat d'altres immigrants en aigües pròximes a El Hierro al juny / Gelmert Finol (EFE)
José María Rodríguez (Efe)
10 de juliol 2024 - 13:12

Quan el president de les Canàries porte este dimecres diversos consellers autonòmics a un centre d'acollida de Tenerife per a mostrar-los la realitat dels menors immigrants i demanar-los ajuda, potser els parle del cayuco Z i d'una de les làpides més recents dels cementeris d'El Hierro, la d'Aissatou Camara.

Fa només cinc dies, quan sentia que "la crispació política de Madrid contaminava" les possibilitats d'arribar a un acord per a compartir la tutela dels menors amb la resta d'Espanya, Clavijo demanava a tots: "No perdem la referència. Parlem de xiquets".

"Em negue a creure que vivim en un país on no es vol garantir els drets de xiquets que poden ser els nostres fills, que poden ser els nostres germans, els nostres nebots o els nostres nets", es lamentava, abans de remarcar que són supervivents de la ruta més mortífera del món i que molts han quedat marcats per travessies terribles.

Com la del cayuco que va entrar en la matinada del diumenge 7 de juliol pels seus propis mitjans al port de La Restinga, l'últim fins a la data a El Hierro. Va arribar a terra després de dotze dies de navegació des del Senegal, amb 147 ocupants, dos d'ells ja cadàvers: una dona i un home identificats com a Z-8 i Z-147.

En el registre oficial de rescats per illes, a cada cayuco se li associa una lletra i als seus ocupants se'ls assigna sempre un codi format amb la mateixa lletra i un número. Si es tracta d'un cadàver i ningú pot donar raó del seu nom, serà l'única dada que figure en la seua làpida, al costat de la data de la seua arribada a les Canàries.

Una xiqueta guineana de nou anys, en xoc després de veure morir la seua mare Aissatou Camara

Aissatou Camara, una guineana de 24 anys, va estar prop que la sepultaren d'eixa manera. De fet, el codi Z8 amb la data del 7 de juliol del 2024 figura en la làpida del seu nínxol al cementeri d'El Pinar.

Però El Hierro és diferent, tot allí és més xicotet, més familiar i humà, i algú va procurar esbrinar el nom d'Aissatou Camara abans de donar-li el seu últim adeu, encara que no hagueren passat ni 36 hores des de la seua defunció.

Els veïns d'esta illa ho intenten amb tots. Ho van aconseguir també amb Seckou Diallo, l'home que jau al seu costat, mort en un cayuco que va arribar un dia abans que el seu. Amb Z-147 no van arribar a temps.

Probablement, el nom de Aissatou el va donar la seua filla, una xiqueta de nou anys que està ingressada en el xicotet hospital de l'illa, a Valverde.

Encara està en xoc: va veure morir la seua mare i ha passat pel tràngol d'haver de contar la notícia per telèfon al seu pare, un emigrant que intenta sobreviure com pot a Europa, han indicat a EFE fonts sanitàries i de col·lectius de suport al migrant.

Un xiquet de sis anys, a soles després de la mort del seu pare a l'Atlàntic

Amb ella està al centre sanitari un altre xiquet d'uns sis anys que viatjava en el mateix cayuco. Anava amb el seu pare, un dels set migrants, alguns menors, que van morir abans de veure terra quan se'ls va acabar l'aigua. El seu cos, com el dels altres morts, el van llançar a l'Atlàntic.

El xiquet està esglaiat, tancat en si mateix. Pot ser que vera afonar-se el seu pare per sempre a la mar o pot ser que els qui l'envoltaven en eixe tràngol feren tots els possibles perquè no el presenciara. Però el xiquet sap que el seu pare ha mort.

Més de 5.500 xiquets en desemparament tutelats pel govern de les Canàries

Els dos han sigut reconeguts ja com a xiquets en desemparament. Ja estan en la llista de menors tutelats pel govern de les Canàries, amb 5.500 més que van arribar abans que ells. Quan reben l'alta a l'hospital, passaran a un centre adequat per a la seua edat i el trauma que han patit.

Ells dos no són els únics que ploren estos dies a l'Hospital d'El Hierro. Una dona de la seua mateixa embarcació no deixa de preguntar pel seu fill, diu que només té uns mesos. Implora veure'l des que és conscient que està en un centre mèdic. En el seu cayuco van arribar vius a terra catorze menors, però cap és un xiquet tan xicotet.

En una ruta que va matar de gener a juny 5.054 persones, una cada 45 minuts, no costa trobar tragèdies. Esta només és una més. Esta és la història del cayuco Z, dos orfes i una mare desesperada.

També et pot interessar

stats