El govern proposa al Consell acollir 23 menors migrants no acompanyats de Canàries

Vox ha amenaçat de trencar governs autonòmics amb el PP, però Mazón no veu "cap perill" a la Comunitat Valenciana

Els xiquets i xiquetes provinents de l'extranger en pastera reben ajuda humanitària de Creu Roja
Imatge d'arxiu de xiquets i xiquetes provinents de l'estranger en pastera rebent ajuda humanitària de Creu Roja

El govern estatal proposarà este dimecres de nou a les comunitats autònomes en la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència que acullen 347 menors migrants no acompanyats de Canàries. A més, també s'abordarà la reforma de la llei d'estrangeria.

Esta mateixa proposta també es va fer en l'anterior reunió sectorial i va ser rebutjada per les autonomies, que volien conéixer abans el contingut de l'acord entre l'executiu estatal i el canari. Així, en esta nova conferència es tornarà a votar el repartiment d'estos xiquets i adolescents per tot el territori espanyol.

La Comunitat Valenciana, segons esta proposta, n'hauria d'acollir 23. Catalunya seria l'autonomia que més en rebria, amb 31; per davant dels 30 d'Andalusia, Madrid i Extremadura; els 29 de Cantàbria i els 24 d'Astúries.

Les comunitats que n'acollirien menys que la valenciana serien Castella i Lleó, amb 21; Castella-la Manxa i Aragó, amb 20; País Basc amb 18; Múrcia, amb 16; Navarra, amb 15; Balears, amb 10 i La Rioja, amb 4.

L'any passat, es va pactar amb les comunitats el trasllat de 373 menors migrants no acompanyats de Canàries i Ceuta i per a tal cosa es va acordar destinar 20 milions d'euros. No obstant això, segons asseguren fonts de l'executiu estatal, les autonomies només n'han acollit 62, el 16% del total.

Dels 62 que han sigut acollits, 30 provinents de Ceuta van ser traslladats a Andalusia, i 32 de Canàries, a Aragó i Astúries de manera equitativa. En tot cas, les mateixes fonts apunten que està previst que Navarra aculla a la fi de juliol cinc menors provinents de Canàries. Segons els acords, la Comunitat Valenciana n'havia d'acollir 25 l'any 2023.

La votació d'este dimecres està marcada per les amenaces de Vox de trencar les coalicions amb el PP en l'àmbit autonòmic. El síndic a les Corts, José María Llanos, ha assegurat este dimarts que els que acullen menors immigrants seran "governs trencats" i que el que diga sobre este cas el president del partit, Santiago Abascal, serà el que farà en el Consell.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat que no veu "cap perill, en absolut", ja que el valencià és un "govern fort que està prenent mesures molt importants".

També et pot interessar

stats