El govern i les comunitats autònomes aborden el repartiment de menors migrants no acompanyats amb la incògnita del PP i les amenaces de Vox

Les Canàries tenen actualment prop de 6.000 menors i la proposta de l'executiu és que el límit previst estiga entre 2.000 i 3.000

Imatge d'arxiu del president, Carlos Mazón, i el vicepresident, Vicente Barrera
Imatge d'arxiu del president, Carlos Mazón, i el vicepresident, Vicente Barrera / À Punt NTC

El govern abordarà este dimecres, 10 de juliol, a la vesprada amb les comunitats autònomes en la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència el repartiment de menors migrants no acompanyats entre els territoris. La reunió tindrà lloc a Tenerife, amb la incògnita de si el PP donarà suport a la reforma de la llei d'estrangeria que proposa l'executiu i després de les amenaces de Vox als populars de trencar els seus pactes autonòmics.

El govern proposarà, en concret, novament a les comunitats autònomes en la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència, que acullen 347 menors migrants no acompanyats de les Canàries. A més, el principal objectiu de la trobada serà tractar la reforma de l'article 35 de la llei d'estrangeria perquè les comunitats autònomes acullen xiquets migrants no acompanyats de manera "solidària i vinculant" amb els territoris d'arribada. Les Canàries tenen actualment prop de 6.000 menors i la proposta de l'executiu és que el límit previst estiga entre 2.000 i 3.000.

La reunió la presidirà la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, que estarà acompanyada del ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, i del president de les Canàries, Fernando Clavijo. Així mateix, han confirmat l'assistència de les comunitats on governa el PP. Algunes acudiran de manera presencial i altres, remota. La intenció del Govern és portar al Congrés la reforma de la norma al juliol, bé a través d'una proposició de llei, bé d'un decret llei, que hauria de convalidar la cambra. Tanmateix, això depén del suport del PP.

La setmana passada el PP va demanar utilitzar les forces armades per a contindre l'arribada de migrants de manera il·legal, una mesura que tradicionalment reclama Vox. Precisament la formació que lidera Santiago Abascal va manifestar al govern des d'un primer moment el seu rebuig a la modificació. Este dilluns, Abascal ha avisat que consideraran "trencats" tots els pactes autonòmics amb el PP si en els governs autonòmics en què participen no utilitzen "tots els mitjans polítics i legals" per a evitar la distribució de menors migrants.

Unes declaracions que han ressonat en les comunitats autònomes. A la Comunitat Valenciana, de fet, el síndic de Vox a les Corts, José María Llanos, ha assegurat este dimarts que els governs autonòmics que acullen menors immigrants seran "governs trencats" i que el que diga sobre este cas el president del seu partit, Santiago Abascal, serà el que farà Vox en el govern valencià, on comparteix executiu amb el PP.

Sobre esta polèmica també s'ha pronunciat esta setmana el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que dilluns va dir que els centres per a atendre els menors immigrants a la Comunitat Valenciana tenen "dificultats extraordinàries", ja que actualment registren una ocupació del 170%. Mazón, en tot cas, va afegir que el Consell està a l'espera que el govern espanyol "trasllade la seua proposta". El president del Consell va remarcar que la Generalitat estudiarà "amb la profunditat i la serietat que mereix" el plantejament que li trasllade l'executiu de Pedro Sánchez perquè les polítiques d'immigració, "i específicament dels menors" són "un dels assumptes més importants" actualment tant a Espanya com a la UE. "Hi ha algunes comunitats que estem desbordades i, per tant, l'esforç que se'ns pot o se'ns ha d'exigir a uns o a uns altres ha de ser conjunt", va advertir.

Camarero explicarà al matí la posició del Consell

Prèviament a esta reunió, la vicepresidenta segona del Consell, Susana Camarero, té previst explicar en roda de premsa la posició de la Generalitat en la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència que convoca el govern d'Espanya. La cita està convocada a les 12 hores al palau del Marqués de Castellfort.

També et pot interessar

stats