La lava del volcà de La Palma guanya terreny a la mar

La lava cau a l'Atlàntic pels penya-segats de la costa de Tazacorte i ja forma un gruix de més de 50 metres

Imatges aèries de la colada arribant a la mar / Twitter: @Involcan
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de setembre 2021 - 23:22 Actualitzat: 29 de setembre 2021 - 20:35

La lava del volcà Cumbre Vieja, a l'illa de La Palma, ja s'acumula en la mar, a la platja de Los Guirres de Tazacorte. El magma ha començat a caure a l'Atlàntic un minut després de la mitjanit d'aquest dimarts, hora peninsular, per damunt d'uns penya-segats de més de cent metres i formant un immens núvol de vapor en entrar en contacte amb l'aigua salada. A pesar de la perillositat d'aquest núvol tòxic, que conté partícules del que es coneix com a vidre volcànic, no han transcendit danys personals.

A hores d'ara, la lava acumulada en la mar ja té una gruixària de més de 50 metres i una amplària d'un 500 metres, pràcticament la meitat de l'altura del penya-segat per on cau, segons ha informat el govern canari. Més de 46 milions de metres cúbics de lava ja han travessat la vall d’Aridane fins a arribar anit a la costa de Tazacorte i estan caient a la mar canviant la morfologia de la zona. On fins ara hi havia un penya-segat molt escarpat, ara s’està formant un delta que continua creixent i que "a poc a poc guanya terreny a la mar", segons ha avançat Institut Espanyol d'Oceanografia, que té un vaixell seguint el vassament de la lava des de la mar. A més, l'oceà al voltant d'aquesta mena de delta acabat de formar està canviant de color pels efectes del material volcànic que hi cau.

A hores d’ara, el magma cau amb molta força perquè l'espenta una colada molt més fluida que les dels primers dies, que ix del segon con del volcà, mentre que el primer expulsa una major quantitat de gasos. Malgrat que la lava ja ha arribat a la mar, el comité científic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries ha explicat que no hi ha evidències que la dinàmica del procés eruptiu siga estable, per la qual cosa continua sent monitoritzat i es mantenen les mesures de precaució. Quant a la sismicitat registrada a la zona de Fuencaliente, han assenyalat que és evident que està relacionada amb l'emissió en curs, però que el sistema volcànic té una vàlvula de fuita oberta i no té la necessitat de buscar un camí nou cap a la superfície de la terra.

De moment, es mantenen les zones d’exclusió marítimes i terrestres, l’evacuació del veïnat i el confinament dels nuclis de població de San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i La Condesa (Tazacorte) que es va decretar ahir per a evitar els danys personals derivats de la inhalació del vapor amb àcid clorhídric que es genera arran del contacte de la lava amb l'aigua de l'Atlàntic. Tot i això, els experts han insistit que els efectes del núvol tòxic només es podran percebre en una zona delimitada, molt pròxima al penya-segat on està caient el material volcànic.

En el camí cap a l'Atlàntic, la lava s'ha engolit 744 edificacions (656 senceres i 88 en part) i 21 quilòmetres de carreteres de La Palma. Els materials volcànics ja cobreixen 476 hectàrees, i han evacuat 185 persones, que s’allotgen a l’hotel de Fuencaliente, segons les últimes informacions oficials. De fet, aquest dimarts de vesprada la lava va soterrar una zona de platanars i va devorar hivernacles, circumstància que va generant un núvol tòxic que no ha significat gens de perill per a les persones, perquè s'ha mantingut dins de la zona d'exclusió. Malgrat això, han fet una evacuació preventiva de les àrees limítrofes, on hi havia residents autoritzats a retirar béns personals. 

Segons s'ha informat aquest dimecres, la qualitat de l'aire no ha superat els valors permesos que exigeix la legislació actual. No obstant això, a causa de les cendres, es continua recomanant l'ús de màscares FFP2 en tot l'entorn de la vall d'Aridane.

El director tècnic del Pla d'Emergència de les Canàries, Miguel Ángel Morcuende, va indicar que entre els gasos emanats de la combustió hi havia amoníac i triclorur de bor, així com altres components, que ha analitzat la Unitat Militar d'Emergències. L'episodi registrat amb el "xicotet" núvol tòxic es pot repetir, segons ha dit, encara que no tindrà afecció més enllà de l'àrea delimitada. Per això, el govern canari recomana allunyar-se almenys 3,5 quilòmetres dels punts on la lava cau a la mar per a evitar problemes respiratoris.

El fort vent que fa a la zona oest de l'illa està ajudant a dispersar aquests fums tòxics que emanen de la mar quan entra en contacte amb el magma, però també ajuda a fer que la cendra que emana del volcà s'escampe i arribe encara més lluny.

La lava, en l'avanç cap a la mar, ha arrasat aquest dimarts part del que es coneix com a carretera de la costa, que unia diversos barris de Tazacorte i aquest municipi amb altres, els quals, a pesar de no veure's sepultats per la lava, estan veient minvades les comunicacions.

Pel que fa a les connexions aèries amb La Palma, a pesar que l'espai aeri està obert, no operen vols amb l'illa, a la qual sols es pot accedir per transport marítim.

A les zones evacuades després d’arribar la lava a l’aigua se succeeixen els talls en el subministrament elèctric. Segons ha informat Endesa, 17 centres de distribució han quedat afectats per l’avanç de la lava. Afortunadament, l’aigua potable continua sense quedar afectada en la salubritat en cap punt de l’illa. 

També et pot interessar

stats