Lambda celebra 35 anys d’activisme en el Donant la Cara Fest

La jornada ha servit de prèvia als actes del Dia de la Memòria Trans, el 20 de novembre, que recorda totes les víctimes mortals de la transfòbia

L'artista Alexandra Rubio pinta un grafit reivindicatiu amb el rostre de l'activista trans Marsha P. Johnson
L'artista Alexandra Rubio pinta un grafit reivindicatiu amb el rostre de l'activista trans Marsha P. Johnson / Lambda

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar de referència al País Valencià, ha celebrat aquest dissabte una jornada oberta a la societat a l'amfiteatre de l'avinguda de Blasco Ibáñez de la ciutat de València. S'ha reivindicat aquest espai com un lloc legítim i segur per a les persones del col·lectiu, després de l'augment exponencial de les agressions LGTB-fòbiques a la Comunitat Valenciana i en concret en aquesta zona del Cap i Casal. 

Fran Fernández, coordinador general de l’organització, ha convidat a participar qualsevol persona que desitge una societat "més justa, plural i democràtica” i totes les persones LGTB+ que vulguen celebrar els 35 anys de Lambda.

El col·lectiu LGTB+ valencià forma part de la història i de la memòria democràtica de la ciutat de València des que es va fundar, l'any 1986, arreplegant el testimoni d'altres col·lectius que havien lluitat per les llibertats sexuals, especialment el MAS-PV (Moviment d'Alliberament Sexual del País Valencià) i el MAG-PV (Moviment d'Alliberament Gai del País Valencià), conformats oficialment a partir del 1977.

En aquesta jornada de convivència social i cultural hi ha hagut accions d'intervenció en l'espai urbà per a reivindicar "el nostre espai a la ciutat de València", com explica el tècnic de voluntariat Dani Abad. 

Les artistes del grafit seran les encarregades d'obrir la jornada festiva. Alexandra Rubio i Barbiturikills han creat en directe tres murals, a més d'un mural col·lectiu en què les persones que han acudit al Donant la Cara Fest han pogut participar.

També hi ha hagut una intervenció artística a l'espai de l'amfiteatre, ja que s'han pintat les escales d'accés amb els colors de l’arc de Sant Martí, i els bancs d'aquesta zona amb els colors de les banderes trans binària i no binària, com a reivindicació pública del Dia de la Memòria Trans, que recorda el 20 de novembre totes les persones assassinades per causa de la transfòbia.

A la vesprada, a les 17:00 hores, ha tingut lloc un espectacle drag a càrrec de la House of Varietats, un espai autogestionat a València que acull iniciatives artístiques i de reflexió, a més de ser la primera associació valenciana d'artistes drag. El punt final d'aquesta jornada reivindicativa l'ha posat la finalització dels murals.

També et pot interessar

stats